*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarer Idol-dommerne

To av landets fremste sangpedagoger mener Idol gir stemmeskader. Presseansvarlig for konkurransen er ikke enig i kritikken.

20.03.06 16:12

(SIDE2): Professor i klassisk sang ved Norges teknisknaturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Kåre Bjørkøy, kritiserer Idol- dommernes kommentarer ved at han mener de har en tendens til å be om en syngemåte som er så rå og hensynsløs at man går utover sitt normale ytenivå, melder Dagbladet mandag.

Bjørkøy sier en person skal ha meget god sangteknikk for å klare å synge rått og vilt.

- Dommerne i Idol favoriserer stemmer som låter presset og slitne framfor stemmer som faktisk har naturlig og rik klang. Slik bidrar de til at mange unge kan pådra seg stemmeskader som kan vise seg å bli kroniske og livslange, sier Bjørkøy.

Synes du det høres ut som noen av Idolene har stemmeskader?Diskuter her.

Ikke enig

- Vi har hvert eneste år knyttet oss til sanginstruktører som ivaretar deltakernes stemme og gjør slik at de bruker stemmen på best mulig måte, sier presseansvarlig for Idol, Bjarne Laastad til side2 og legger til at han ikke kan komme på noen kommentarer der dommerne skal ha bedt noen om å synge vilt og rått.

Laastad presiserer at det ikke er dommerne som påvirker låtvalget og heller ikke stemmebruken. Idolene velger låter selv sammen med musikkansvarlig for programmet.

Laastad mener Idol ikke er noe verre enn folk som spiller i band og synger rocka låter. Det viktigste er at programmet har en instruktør som lærer deltakerne å bruke stemmen på best mulig måte, mener han.

Les alt om årets Idol her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag