*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarer krever full frifinnelse for Alvdal-moren

Foto: (Scanpix)

- Det er ikke bevist at den overgrepstiltalte moren i Gjerdrum-saken har gjort det datteren påstår, mener advokat Steffen Brandstad.

18.03.13 15:43

- Jeg ber om at min klient frifinnes og at hun ikke dømmes til å betale oppreisningserstatning, konkluderte Brandstad da han avsluttet sin prosedyre mandag ettermiddag.

Den 48 år gamle kvinnen avviser kategorisk alle anklager fra datteren om seksuelle overgrep og grov vold. Selv har hun spekulert i forskjellige motiver datteren skal ha for å fremme anklagene. Brandstad framholdt at den nå 27 år gamle kvinnen kan ha latt seg inspirere av Alvdal-saken, der hennes småsøsken fikk store oppreisningsbeløp.

- Sterke anklager
- Det er først i november 2010 det kommer anklager mot moren. Det er sterke anklager, og det stemmer at forholdene hun beskriver ligner på de vi kjenner fra Alvdal-saken. Dette var altså etter at tiltalebeslutningen og Alvdal-saken som sådan var kjent for offentligheten, sa Brandstad.

Han argumenterte med at aktoratets viktigste vitner i stor grad baserer sine forklaringer på det de har hørt fra 27-åringen, og derfor ikke kan tillegges avgjørende vekt. Det er verken grunnlag for å dømme kvinnen til straff eller oppreisningserstatning.

Skulle Nedre Romerike tingrett likevel finne kvinnen skyldig, mener Brandstad det ikke er fare for gjentakelse etter løslatelse og derfor heller ikke behov for forvaringsstraff.

- Ikke vanskelig
Aktor la tildigere mandag ned påstand om at den overgrepstiltalte kvinnen dømmes til 14 års forvaring, med en minstetid på sju år. Siden kvinnen allerede har sonet tre år etter domfellelsen i Alvdal-saken, betyr det i praksis den lengste minstetiden loven tillatter: ti år.

- I denne saken er spørsmålet om forvaring eller fengsel overhodet ikke vanskelig. Jeg er nesten overrasket over hvor overbevist jeg er om at kvinnen må dømmes til forvaring, sa statsadvokat Svein Holden.

Kvinnen er dømt for mangeårige og gjentatte overgrep mot sine egne to barn og to nabobarn i Alvdal-saken. Hvis hun finnes skyldig også for overgrep mot sin eldste datter, er gjentakelsesfaren åpenbar - selv om hun vil være godt over 60 år gammel hvis hun ble dømt til fengselsstraff, ifølge aktor.

Fengsel
Hennes daværende ektemann, og den mangeårige stefaren til kvinnens datter, må dømmes til fengsel i seks år, ifølge Holden.

Han forgrep seg på stedatteren, medvirket til morens overgrep og utsatte stedatteren for massiv vold, ifølge tiltalen. Aktor mener fornærmedes forklaring, sammenholdt med de andre bevisene i saken er overbevisende nok til å dømme begge de tiltalte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.