*Nettavisen* Nyheter.

Forsvareren møter bussdrapssiktet i ettermiddag

Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Forsvareren til den trippeldrapssiktede 30-åringen regner med at han får møtt sin klient på ny onsdag ettermiddag.

06.11.13 09:48

Bergen/Øvre Årdal/Oslo (NTB):- Jeg vet ikke når jeg skal møte ham, men jeg skal i retten i en annen sak først. Deretter skal jeg snakke med Sandviken sykehus. Jeg får nok ikke møtt min klient før i ettermiddag, sier advokat Fredrik Verling til NTB.

Den drapssiktede fikk treffe forsvareren sin på Sandviken sykehus tirsdag kveld, i et møte som varte rundt en halvtime.

Når Verling møter 30-åringen senere onsdag, kommer trolig bussdrapssaken til å bli et tema. De snakket ikke om drapene på Valdresekspressen i det hele tatt under tirsdagens møte på sykehuset.

LES GUNNAR STAVRUMS BLOGG:Lukkede mottak presser seg frem

Medtatt
Ifølge Verling er 30-åringen fysisk og mentalt medtatt. Neste møte mellom de to vil finne sted når sykehuset mener siktedes helse tilsier det. Rettspsykiatrisk sakkyndige skal gjennomføre en judisiell observasjon av mannen.

- Det vil bli oppnevnt en rettspsykiatrisk sakkyndig som skal kartlegge hans mentale tilstand og vurdere spørsmål om tilregnelighet, sa politiadvokat Jørn Lasse Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Det er foreløpig ikke kjent når politiet får anledning til å avhøre sørsudaneren. Det er etterforskere fra Kripos som skal gjennomføre avhørene.

- Jeg skjønner at politiet ønsker å snakke med ham så snart som mulig, men når han kan avhøres, aner jeg ikke, sa Verling til NTB tirsdag kveld.

Politiet planlegger å framstille 30-åringen for varetektsfengsling i Bergen tingrett torsdag.

Ukjent om han visste
Verken mottaket i Årdal hvor mannen bodde, Utlendingsdirektoratet, lokalt politi eller Politiets utlendingsenhet sier de foreløpig har grunn til å tro at mannen satte seg på bussen i retning Oslo fordi han var varslet om den planlagte pågripelsen av ham.

Advokat Fredrik Verling sier til NTB at han ennå ikke vet om klienten visste at han skulle pågripes og sendes ut av landet dagen etter at han drepte tre personer på Valdresekspressen.

- Nei, det kjenner jeg ikke til, sier Verling.

- Han skilte seg ikke ut
Den trippeldrapssiktede sørsudaneren bodde sammen med åtte andre asylsøkere i en bolig tilhørende Årdal mottakssenter. Både politiet og mottakssenteret mener 30-åringen ikke skilte seg ut på noen måte.

Asylsøkerne som bodde sammen med ham, beskriver saken som ufattelig.

- Det er hjerteskjærende, sier en av dem til Dagbladet.

Han ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller at det var lite de så til hverandre den korte tiden de bodde sammen.

- Vi laget mye mat hver for oss, og så ellers ikke mye til hverandre, sier han.

Heller ikke medbeboer Sfescha Eyob kan forstå hva som skjedde.

- Virket sint
Medbeboerne til den trippeldrapssiktede forteller til VG at de spiste frokost sammen med 30-åringen på mottaket mandag morgen. Siden så ingen noe til ham.

Mandag ettermiddag var mange av dem ute og spilte fotball. 30-åringen satt da på Valdresekspressen.

- Da vi kom tilbake fra fotballen, var politiet der. Vi fikk opplyst at han hadde drept tre personer med kniv, sier Fesaha Gebreselassie fra Eritrea og kameraten Omer til avisen.

Språkproblemer gjorde at beboerne ikke snakket mye med den siktede 30-åringen, som ofte holdt seg for seg selv, men Gebreselassie hadde inntrykk av at sørsudaneren var plaget.

- Han virket sint, sier han og legger til at han ikke vet hva som plaget ham. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.