Forsvarer Bjørn Andre Gulstad, forsvarer Arvid Sjødin, samt Hallvard Sivertsen og Mikkel Tronsrud fra støttegruppa til Kristiansen deltok på en pressekonferanse torsdag ettermiddag, etter at Viggo Kristiansen ble frikjent.

– Viggo har et sterkt behov for avstand til pressen, sier Gulstad.

Etter Gulstads innlegg skal han lese et innlegg fra Kristiansen.

– Ikke bare har han vært tvunget til å tilbringe halve livet sitt bak murene, men også hele sitt voksne liv, sier Gulstad.

Han vil snakke om hva Kristiansen har mistet som følge av overgrepet Kristiansen har vært utsatt for.

– Én ting er tiden det tar å sitte 21 år i fengsel, men når man i tillegg legger til angst, frustrasjon, avmakt, bitterhet og så videre som en del av normaltilstanden må det hele ha vært en form for tortur, tordner Gulstad.

Gulstad bruker mye tid på ramse opp alt Kristiansen har gått glipp av mens han har sittet fengslet. Kristiansen har mistet muligheten til å stifte familie, skaffe seg venner og gjøre andre helt vanlige ting.

– Han kunne ikke engang feire sin egen far og mors 60- og 70- årsdag, sier Gulstad.

Han trakk også fram denne tweeten fra stortingspolitiker Tuva Moflag (AP), som et eksempel på hvor lenge Kristiansen har sittet i fengsel:

– Det er ikke nok å gi noen millioner til Kristiansen og si unnskyld. Jeg har tidligere sagt at det er bedre at staten betaler 10 millioner for mye, enn én million for lite til Kristiansen, sier forsvarer Gulstad.

Flaks, tilfeldigheter og enkeltpersoner skal ha æren for at Kristiansen nå er en fri mann, ifølge forsvarer Gulstad. Han bruker mye tid på å takke enkeltpersoner som har betydd mye for frikjennelsen av Kristiansen. Poenget til Gulstad er at det ikke er rettsstatens fortjeneste at Kristiansen til slutt ble frikjent.

– Det er i dag ganske vanskelig å hoppe over tanken på at flere av de etterforskningsskritt som nå er foretatt og danner grunnlaget for frifinnelsen, både ble etterspurt og påpekt siden 2010, sier Gulstad.

Gulstad sier det er på dager som dette at man skal være glad man ikke har dødsstraff i Norge.

– Nå venter vi på en beklagelse fra dagens justisminister, slik daværende justisminister Knut Storberget gjorde til Fritz Moen, sier Gulstad og legger til at han forventer en unnskyldning fra Mehl.

Gulstad sier at mediene også må granskes for sin dekning av Baneheia-drapene.

– Dette var en sak ingen skulle ta i, før alle skulle ta i den, sier Gulstad.

Gulstad understreker at det også er viktig at man ikke glemmer Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) som ble drept i Baneheia, deres pårørende og andre ofre i Baneheia saken.

– Som Viggo sa til meg i går: 21 år i fengsel er ingen smerte sammenlignet med hva andre i denne saken har opplevd, sier Gulstad.

Gulstad leste opp et brev fra Viggo Kristiansen selv, der han blant annet takket alle støttespillerne sine opp gjennom årene. I brevet sier Kristiansen selv at han er lettet etter frifinnelsen, men legger vekt på at de etterlattes smerte er mye verre enn hva han selv har opplevd.

– Den 19. mai i 2000 ble to uskyldige barn frarøvet livet. De etterlatte har siden levd med sorg og smerte som har vært mye verre enn mine 21 år i fengsel.

Slik startet advokat Bjørn Gulstad, da han leste opp Viggo Kristiansens egne uttalelser etter frikjennelsen.

– Til tross for den smerte og avmakt jeg har følt, klarer jeg likevel å se hvor opprivende det har vært for de etterlatte. Jeg har forståelse for smerten de har hatt, som ble forverret ved frifinnelsen. Samtidig kunne jeg ikke leve med en feilaktig dom. Jeg har lidd hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned, hvert år i 21 år.

– Nå ber jeg om fred og ro til å starte et liv. I dag starter resten av livet.