Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret avslutter milliardkontrakt på nytt artilleri

Oslo (NTB): Forsvaret skulle ha fått 24 skyts av typen Archer i midten av 2013, men siden ingen av de mobile artillerikanonene er levert ennå, avslutter Forsvaret kontrakten.

- Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fredag.

Kontrakten hadde ifølge Aftenposten en verdi på rundt to milliarder kroner og var en del av et større samarbeidsprosjekt med Sverige som ble inngått i 2007.

Målet var å øke slagkraften til de militære styrkene gjennom felles innkjøp av nytt materiell, og samarbeidet skulle også gi en økonomisk gevinst. Landene samarbeider fremdeles om artillerilokaliseringsradar, ildledningssystem, ammunisjon, utdanning og trening, opplyser forsvarsdepartementet.

- Det norsk-svenske samarbeidet er omfattende og har på flere områder vist seg å gi gode løsninger for begge land. Jeg ønsker derfor å fortsette øvrige deler av samarbeidet, sier Søreide.

Dagens norske artilleri kan holdes operativt fram til 2020. Det er uklart hvilket artilleri det norske forsvaret kommer til å gå for i stedet, men de opplyser at de skal gå i dialog med svenskene om den videre prosessen. (©NTB)

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka