*Nettavisen* Nyheter.

Forsvaret evakuerer værfaste

Foto: Privat

Julegjester på ferieøya Bornholm ble sittende værfaste. Nå kommer hjelpen.

25.12.10 21:31

Det danske forsvaret setter sine ressurser inn for å hjelpe værfaste innbyggere og julegjester på Bornholm i Østersjøen.

- Vi hadde ikke regnet med et slikt julevær, sier Rune Thorsteinsson, som befinner seg på Bornholm med familien i anledning julen.

- Vet ikke når vi kommer hjem
- Vi er ti personer og bor på en gård. I dag har vi laget snøhuler og gått på ski. Det er rundt fem minusgrader, og vinden er ikke så kraftig som den var i går, sier han på telefon til Nettavisen.

- Vi har billetter med fergen hjem i morgen, men jeg tror ikke vi kommer hjem slik det er nå, sier han.

Julaften i idrettshall
Mens Thorsteinsson og familien planla å tilbringe julaften på Bornholm, opplevde mellom 300 og 400 besøkende å få en høyst ufrivillig julaften på øya. De uheldige julegjestene ankom Rønne havn med ferge lille julaften og kom ikke i land på grunn av snøværet før julaften. Deretter ble de innkvartert i en idrettshall og en kaserne julaften.

Der fikk de mat og provisoriske overnattingsplasser, mens politi og frivillige forsøkte å gjøre oppholdet så trivelig så mulig for dem.

Kjører kolonne
Lørdag ettermiddag meldes det at hjelpen er underveis for julegjestene i Rønne.

Danmarks Radio melder at Hjemmeværnet på Bornholm har begynt å hente ut de værfaste. Det er kun forsvarets kjøretøy som får kjøre på øya. Politiet fraråder kjøring på øya.

Samtidig setter det danske sjøforsvaret inn skipet «Havfruen» til Bornholm for å assistere, melder Ritzau.

Jordmor kom ikke av flekken
Snøen på Bornholm skapte også vansker for jordmortjenesten på øya. En jordmor som var på vei til en fødende i Tejn fikk skyss med en av forsvarets kjøretøyer, men det kjørte seg fast og ble stående i 11 timer. Til slutt måtte en annen jordmor ta skiene fatt og ta seg fram til den fødende kvinne, der det heldigvis var lege på plass allerede.

Danske meteorologer melder at det er mer snøvær i vente og at det kan bli ned mot 20 minusgrader om natten på deler av Jylland.

Innesnødd på Bornholm: Se familien Thorsteinssons julehilsen under.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.