RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Thinkstock)

Forsvaret fikk avslag på søknad om å få skyte og skade griser

Sist oppdatert:
Forsøksdyrutvalget har sagt nei til en søknad fra Forsvaret om å skyte og skade griser for å lære leger krigskirurgi.

Forsvarets Sanitetsavdeling har i lengre tid benyttet dyr for å trene opp leger i traumekirurgi, men nylig avslo Forsøksdyrutvalget en søknad om å bruke fire griser til slike forsøk, skriver Nationen.

Årsaken er at Forsvaret i sin søknad ikke hadde gitt nok informasjon om muligheten til å bruke andre alternativer enn levende dyr.

– Man skal alltid prøve å finne metoder som ikke er belastende for dyrene, sier Gunvor Knudsen i Forsøksdyrutvalget, som behandler søknader om å få bruke dyr i forsøk og eksperimenter.

Grisene skulle brukes til praktisk trening i Sjøforsvaret. Dyrene – som ville ha vært i full narkose under forsøkene – skulle påføres stikk- og skuddskader for deretter å bli operert av Forsvarets kirurger.

Avslaget betyr ikke full stopp for slike dyreforsøk, men kommer fordi dokumentasjonen av hvilke alternativer som kan benyttes, ikke har vært godt nok.

Likevel finner leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, veterinær Siri Martinsen, grunn til å være fornøyd.

– Vi er veldig glade for at det ble et avslag. Vi jobber for et endelig avslag på denne typen forsøk i undervisningssammenheng, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere