Forsvaret frykter at IS får identiteten til norske soldater

KLARE FOR IRAK: Norske soldater kan kompromitteres hvis Irak får identiteten deres.

KLARE FOR IRAK: Norske soldater kan kompromitteres hvis Irak får identiteten deres. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Norske soldater som tjenestegjør i Irak, må søke visum til landet og oppgi identiteten sin til myndighetene. Forsvaret mener det er «overveiende sannsynlig» at opplysningene blir lekket eller solgt til IS.

07.11.15 07:43

Oslo (NTB): Norske soldater som tjenestegjør i Irak, må søke visum til landet og oppgi identiteten sin til myndighetene. Forsvaret mener det er «overveiende sannsynlig» at opplysningene blir lekket eller solgt videre.

Siden mai har rundt 60 personer fra Forsvaret, hovedsakelig fra spesialkommandoen FSK tjenestegjort i Irak. Før avreise har spesialsoldatene måttet søke om visum, inkludert å oppgi riktig identitet og legge ved bilde av seg selv, skriver Dagbladet og AldriMer.no. Irakiske myndigheter har også krevd andre personlige opplysninger.


I mars slo Forsvarets sikkerhetsavdeling fast at dersom norske soldaters identiteter blir kjent for irakiske myndigheter er det «overveiende sannsynlig» at opplysningen lekkes eller selges til terrororganisasjoner som Den islamske staten (IS). Likevel har norske myndigheter valgt å sende spesialstyrker til landet

Major Linn Therece Johansen, som er Forsvarssjefens talsperson, skriver i en epost at risikoen for soldatene vurderes nøye før hvert oppdrag.

– Rettslige og praktiske tiltak for best mulig skjerming av norsk militært personell som planlegges innsatt i et annet land er alltid en viktig del av vurderingene. Norske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å ivareta sikkerheten til personell som skal til Irak. Hvilke tiltak dette er, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.