*Nettavisen* Nyheter.

Forsvaret har ingen oversikt

Foto: Ann Kristin Salbuvik/Forsvarsdepartementet (Forsvaret)

Forsvaret vet ikke hvem eller hvor mange som har vært i Afghanistan. Dermed blir det også vanskelig å få oversikt over antall skadde.

Etter at VG denne uken avslørte at langt flere har blitt skadd i Afghanistan enn det forsvaret har opplyst, lovet forsvarsminister Grete Faremo at Forsvaret og Forsvarsdepartementet nå skal få en ordentlig oversikt over antall skadde.

Men det kan bli vanskelig. Forsvaret har nemlig ikke noen lister over soldater som har vært i Afghanistan.

– Vi har ikke en slik liste liggende. Det burde vi nok. Det er selvsagt noe vi vil prioritere å fremskaffe nå, sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd til VG.

Etterspurt lister
Siden oktober har Forsvarets sjefpsykiater Jon Reichelt etterspurt en slik liste. Han vil bruke disse til å kartlegge den mentale helsen til soldater som har kommet hjem fra oppdrag. Han har vært i kontakt med en rekke instanser for å få en oversikt, men uten å lykkes.

– Jeg har korrespondert med flere instanser i Forsvaret. Det er en utfordring å få ordentlige og presise navnelister over dem som har tjenestegjort i Afghanistan, sier han.

- Arroganse
– Det er en arroganse i forhold til egne soldater som er helt utrolig, sier talsperson Anders Grindaker i Veteranforbundet SIOPS.

Vernepliktsverket har nå satt i gang et arbeid for å lage en slik liste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.