RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvaret kjøper ny miljøammunisjon

Raufoss (NTB): Forsvaret kjøper en ny type miljøammunisjon fra Nammo for en halv milliard kroner. Ammunisjonstypen er utviklet etter at soldater ble syke av den forrige typen.

Kontraktens verdi er i underkant av en halv milliard svenske kroner, samt opsjoner på ytterligere 700 millioner kroner. Kontrakten er flerårig, og produksjonen skal foregå ved Nammos fabrikk i Karlsborg i Sverige, opplyser Nammo.

Den blyfrie ammunisjonen for håndvåpen er utviklet sammen med Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt og har ifølge produsenten lavere utslipp av svevestøv og avgasser.

Utviklingen av den nye ammunisjonen startet etter at de første rapportene om helseplager kom mot slutten av 2008. Blant annet har soldater fortalt om sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule, hoste, feber, kvalme og hodepine.

Normalt tar utvikling av nye forsvarsprodukter fra fem til ti år, men den nye ammunisjonen har blitt til på under en tredel av tiden, opplyser administrerende direktør Peter Ambjörnsson ved Nammo Vanäsverken AB i Karlsborg.

- Norske politiske myndigheter og forsvarsledelsen har vært kloke pådrivere i å skifte ut blyholdig håndvåpenammunisjon til soldatenes og miljøets beste, sier Ambjörnsson. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere