Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret lite populært blant unge kvinner

Oslo (NTB): Bare en brøkdel av kvinnene som anses som tjenestedyktige etter sesjon, velger Forsvaret. Lederen for Nettverket for kvinnelig befal mener kjønnsnøytral verneplikt vil endre dette.

Rundt 6.000 kvinner blir hvert år ansett som tjenestedyktige etter at de har vært på sesjon, men i 2011 fullførte bare 706 kvinner førstegangstjenesten, skriver Klassekampen.

Anita Mecheal Ellingsen. som leder Nettverket for kvinnelig befal, mener at innføring av kjønnsnøytral verneplikt vil føre til at flere jenter velger Forsvaret. Hun mener mange jenter ikke tror de er gode nok.

- Det finnes myter om at de skal konkurrere med guttene på en måte de tror de ikke vil mestre. Blir det en plikt blir det tydeligere at dette er noe alle kan. Skal vi også få med de feminine jentene, må vi vise at det er normalt for jenter å utføre førstegangstjeneste, sier hun.

Obligatorisk sesjon for kvinner ble innført i 2010. Forsvaret har hatt en målsetting om en kvinneandel på 15 prosent, men målet er aldri blitt nådd. Likevel er målsettingen økt til 20 prosent innen 2020.

Mye tyder på at det etter høstens valg kan bli flertall for kjønnsnøytral verneplikt på Stortinget. (©NTB)

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus