*Nettavisen* Nyheter.

Forsvaret ser på Tesla-eiere som sikkerhetsrisiko

NY FUNKSJON: Den såkalte Sentry mode-funksjonen på Teslas nye modeller har fått Forsvaret til å treffe tiltak.

NY FUNKSJON: Den såkalte Sentry mode-funksjonen på Teslas nye modeller har fått Forsvaret til å treffe tiltak. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Biler med kameraovervåking vekker bekymring hos Forsvaret.

04.12.19 08:37

OSLO (Nettavisen): Biler med innebygd overvåking bekymrer Forsvaret, melder NRK Trøndelag. På Ørland flystasjon, som er base for Norges nye kampfly, F-35, har ansatte fått forbud mot å kjøre eksempelvis Tesla-biler inne på området. En ny funksjon på Teslas biler er «Sentry Mode», som kontinuerlig overvåker omgivelsene når du har satt fra deg bilen. Tesla sammenligner selv systemet med alarmsystemer du kan ha i hjemmet ditt og foreteller at bilens kameraer brukes for å avsløre mulige biltyver.

Les også: Undersøkelse: - Folk er alvorlig bekymret for Google og Facebook

Forsvaret mener slike biler medfører en sikkerhetsrisiko.

- En del av det vi driver med innenfor gjerdet her er skjermet for allmennheten, sier nestkommanderende Michael Bottenvik-Hartmann ved Ørland flystasjon til NRK som forklaring på at Forsvaret nå innfører restriksjoner på bilbruken inne på kampflybasen.

Til NRK sier Tesla at «Sentry Mode»-funksjonen kan kobles ut og at de gjerne går i dialog med Forsvaret om deres utfordringer.

Nettstedet Tek.no kontaktet i sommer Datatilsynet med spørsmål om Teslas nye «Sentry Mode»-funksjon i det hele tatt var lovlig i Norge. En av nettstedets lesere påpekte at det står tusenvis av biler over hele landet og driver med skjult kameraovervåking og at flere «Sentry Mode»-videoer allerede er publisert på nettet. Datatilsynet svarte at en overvåkingsfunksjon som Sentry Mode er lovlig så lenge det er til privat bruk. Derimot kan det ifølge Datatilsynet være problematisk hvis opptak deles på nett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.