Forsvaret skal denne uken gjennomføre den storstilte øvelsen Joint Viking i Oslo. Målet er å trene på å beskytte luftrommet over hovedstaden.

I en pressemelding skriver forsvaret at Luftvernsbataljonen vil være synlige i flere deler av hovedstaden de kommende dagene.

– Styrken som øver i Oslo, vil være oppsatt med blant annet fire NASAMS-utskytningsramper og radarer, og består av omtrent 40 kjøretøyer og 140 ansatte og vernepliktige, skriver de på sine sider.

Minner om droneforbud

Hovedaktiviteten foregår i Troms, men også flere steder langs norskekysten. Den britisk-ledede marineøvelsen Joint Warrior pågår samtidig i sjøen utenfor norskekysten, og de to øvelsene er tett forbundet med hverandre.

Øvelsen arrangeres annethvert år.

NASAMs er et norskutviklet luftvernssystem som blant annet brukes i Ukraina-krigen.

– Publikum trenger ikke å bekymre seg. Dette er en del av øvingsvirksomheten vår, og det eksisterer ingen kjent trussel mot hverken Norge eller Oslo som gjør at vi trener med denne typen styrker her nå, forteller sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland.

USA sender en ny våpenleveranse til Ukraina verdt 22 milliarder kroner.

F-35 i lufta

I forbindelse med øvelsen vil det være militært vakthold ved alle feltstillingene forsvaret bruker i hovedstaden.

– Vi minner om forbudet mot bruk av droner, skriver de.

I tillegg til NASAMs vil også F-35 kampfly bli brukt i øvelsen. Fra onsdag til fredag vil de være lett synlige og kunne høres godt for innbyggerne.

– Kampflyene vil fly godt innenfor regelverket for flyving over tettbygde strøk, skriver de.