*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarsadvokat avvikler praksisen

Advokat Amir Mirmotahari legger ned sin praksis. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38), som beskyldes for å ha planlagt kidnapping av et voldtektsoffer, avvikler advokatpraksisen. Han nekter imidlertid for å ha planlagt noen bortføring.

16.06.16 13:36

Det opplyser han i en uttalelse torsdag ettermiddag, ifølge VG.

– Jeg ser at jeg har opptrådt på en måte som er egnet til å skade advokatstandens anseelse og vil derfor avvikle min advokatpraksis med umiddelbar virkning, skriver advokaten.

Forstår at det opprører
– Jeg forstår at opptakene opprører alle som hører dem. Det jeg sier i samtalen er svært krenkende overfor kvinnen det gjelder, og det ber jeg om unnskyldning for, skriver han videre.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet. Selv sier advokaten at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

Kidnapping
«Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?» spør advokaten på opptaket, som skal være fra 20. mai i fjor, en uke før han skulle forsvare én av to rumenske menn som i august 2013 banket opp og voldtok en narkoman kvinne i 40-årene.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ved Oslo statsadvokatembeter har bedt politiet etterforske saken og mener det kan dreie seg om grov motarbeidelse av rettsvesenet.

Etterforskes
Politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, bekreftet tidligere torsdag at saken skal etterforskes.

Torsdag formiddag ble det kjent at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har opprettet en egen sak mot Amir Mirmotahari.

– Dette skjedde nylig, så vi har ikke rukket å foreta oss all verden. Men vi har opprettet en tilsynssak mot ham. Det innebærer at vi vil forsøke å innhente materiale for å finne ut av hva som egentlig har skjedd i denne saken, sier uttalte daglig leder Hege Bjølseth i Tilsynsrådet til NRK.

Kan være straffbart
Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen mener det kan dreie seg om en straffbar handling.

– Dersom dette er riktig, så er det helt forferdelig. Det strider i tilfelle mot alle grunnleggende prinsipper for et advokatvirke, og slik det er fremstilt i VG, så kan dette være straffbart, uttalte hun til NTB onsdag kveld.

Forsvarsadvokaten har nektet for at han var med på å planlegge noen kidnapping. Han uttalte onsdag til VG at presset fra mannen som gjorde opptaket, var så stort at han for det meste bare «jattet» med i samtalene.

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe, sia advokaten og fortalte at familien har bodd på hemmelig adresse på grunn av trusler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.