Forsvarsekspert: Natosoldater i Norge for å omringe Russland

US Marines i øvelse med norske styrker på ørlandet våren 2016.

US Marines i øvelse med norske styrker på ørlandet våren 2016. Foto: Ukjent

Oberstløytnant Tormod Heier sier 330 amerikanske soldater på trening i Norge egentlig er plassert her for å raskt være på pletten mot Russland, om nødvendig.

18.05.17 06:01

De amerikanske soldatene har vært stasjonert på Værnes i Stjørdal i Nord-Trøndelag siden januar, skriver Klassekampen. De skal trene på norske vinterforhold og byttes ut hvert halvår. Like ved ligger amerikanske forhåndslagre av militært utstyr, nok til 17.000 soldater.

Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høyskole tror ikke behovet for vintertrening er grunnen til at soldatene er akkurat der.

- Den viktigste årsaken er at det er kort vei til et av Europas farligste områder, Østersjøen. NATO har store utfordringer i hvordan de skal komme baltiske og polske alliansemedlemmer til unnsetning på en troverdig måte hvis det oppstår en konflikt med Russland i Østersjøen, sier Heier.

Treningsleiren har vært kritisert, fordi det ligner på en utenlandsk base med permanent stasjonerte soldater på norsk jord. Norge har i 70 år ført en politikk der det avstår fra å ha slike utstasjoneringer i Norge. Også Russland har uttrykt bekymring for leiren.

Forsvarsdepartementet framholder at leiren kun skal gi USAs soldater trening, men amerikanske forsvarsledere skal ha ytret ønsker på nettstedet military.com om å gjøre Værnes til sin hovedbase i Europa. De vil også doble antall amerikanske soldater der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.