*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarssjefen: - Mer tilspisset mellom Russland og Nato og dermed for oss

Forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hanssen, la tirsdag fram årsrapporten til Forsvaret. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Russland har forsterket sin utstrakte påvirkning i Europa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

23.04.19 12:50

OSLO (Nettavisen): Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la tirsdag fram Forsvarets årsrapport for året 2018.

- Situasjonen i våre nærområder har forverret seg i 2018. Situasjonen er mer tilspisset mellom Russland og Nato og dermed for oss, sa Bruun-Hansen på pressekonferansen.

Han pekte på at Nato har bedt medlemslandene stille med høyere beredskap.

- Russerne øver mye og mer komplekst

- Vi har sett at Russland har forsterket sin utstrakte påvirkning i Europa med en rekke virkemidler. Vi ser en utstrakt plassering av langtrekkende våpen. Det er betydelig utvikling av våpensystemer, herunder mellomdistanse kjernevåpen. I våre områder ser vi at det russiske forsvaret øver mye, de øver mer komplekst og de øver mer langt unna sine kjerneområder, sa Bruun-Hansen videre.

Fregatthavari svekket kapasitet

I Forsvarets årsrapport for 2018 slås det fast at fregatten KNM Helge Ingstads havari har påvirket Forsvarets kapasitet.

- Forsvarets operative evne til sjøs er svekket etter ulykken med KNM Helge Ingstad i november 2018, skriver Bruun-Hanssen i sin beretning.

- Selv om vi seiler mer med de øvrige fregattene for å kompensere for bortfallet, er vår militære kapasitet redusert, konstaterer admiralen.

Bruun-Hanssen skriver videre at en bedre balanse mellom nasjonale ambisjoner og tilgjengelige ressurser bør forberedes i neste langtidsplan.

Årsrapporten gir et overordnet bilde av Forsvarets aktivitet gjennom 2018.

I rapporten anslås det at forventede kostnader knyttet til heving, sikring og transport av KNM Helge Ingstad vil komme på 726 millioner kroner.

Fregatten havarerte 8. november i fjor etter en kollisjon med et tankskip.

- Havariet vil påvirke Forsvarets operative evne, leveranser og beredskap, heter det i rapporten.

Samlet historisk anskaffelseskostnad for fregatten og andre eiendeler på fartøyet anslås nå til 4,3 milliarder kroner. Samtidig er det knyttet usikkerhet til verdien av fartøyet etter havariet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik har Forsvarets regnskap utviklet seg fra 2016 til 2018. Foto: (Forsvaret)

- Ressursbruk i tråd med planen

Forsvarets økonomistyring beskrives som god i årsrapporten, og ifølge forsvarssjefen er ressursbruken i tråd med langtidsplanens prioriteringer.

Forsvarets effektiviseringstiltak resulterte i en økonomisk gevinst på 436 millioner kroner – fem millioner høyere enn målet. Årsresultat viser mindreutgifter på 341 millioner kroner der mye er forpliktelser etter øvelse Trident Juncture, men som først ble belastet i 2019. Hele mindreforbruket søkes overført til 2019.

Mottak og innfasing av F-35 kampfly følger planen, ifølge rapporten. I 2018 mottok Forsvaret seks nye fly, og de har nå totalt ni F-35 i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kakediagrammet viser Forsvarets totale utgifter for 2018. Foto: (Forsvaret)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.