Mye har vært sagt og skrevet om de ulike grunnene til at Russlands invasjon av Ukraina ikke har gått helt etter planen. Korrupsjon, dårlig militærledelse og gammelt utstyr trekkes ofte frem.

I podkasten «Hvorfor det?» trekker forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, frem en avgjørende faktor. Nemlig rangeringene og lojaliteten i militæret. Han mener at et veldig strengt rangsystem i militæret kan være skadelig, noe han sier han har forsøkt å jobbe med i Forsvaret.

– Det kan skape en kultur hvor folk ikke tør å si ifra, fordi respekten for grad er større enn den burde vært. Vi må være lojal og ikke lydige. Lojalitet betyr å si ifra når noe er galt, mens med lydighet gjør du bare som du får beskjed om, og det kan være veldig farlig, sier Kristoffersen.

Avgjørende i Ukraina

På spørsmål fra podkastverten, Ivo Vatnar Eikje, om ikke det er nødvendig med lydige soldater i krig, trekker han parallellen til krigen i Ukraina.

– Nei, det er veldig farlig å ha lydige soldater. Jeg mener det vi ser i Ukraina nå er akkurat det. De russiske soldatene og offiserene er veldig lydige, mens de møter en motstander i form av de ukrainske soldatene som er lojale til verdiene og landet sitt. De er lojale til å forsvare landet sitt mot et russisk angrep, og da vinner de lojale mot de lydige, sier Kristoffersen.

Russisk styrke

Flere eksperter har tidligere uttalt at Russland trolig hadde som mål å nå den ukrainske hovedstaden Kyiv i løpet av kort tid innen invasjonen startet. Istedenfor har krigen nå vart i over ett år, og krevd et stort antall menneskeliv på begge sider.

– For på papiret skulle man tro at russiske soldatene skulle være i stand til å ta større deler av Ukraina enn det de har gjort, men de får det ikke til, sier Kristoffersen.

Blant annet erklærte Putin og Kreml delvis mobilisering i september i fjor. Noe som førte til at store strømmer av russiske menn i tjenestealder rømte landet.