RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikimedia Commons

«Forsvinner ikke før apene er borte»

Sist oppdatert:
Nå trues det med å trekke saken inn for FNs sikkerhetsråd.

(Nettavisen/NTB-Reuters-AFP): Gibraltar er det eneste stedet i hele Europa hvor aper lever i vill tilstand. Et gammelt sagn vil ha det til at så lenge apene vandrer på Gibraltars «stein», så vil territoriet ligge trygt under britisk styre. Winston Churchill tok kanskje dette sagnet litt for bokstavelig da han på slutten av andre verdenskrig fikk hentet flere apekatter fra Marokko til Gibraltar. Hensikten var å gjøre noe med den synkende apekattbestanden på Gibraltar, samt styrke britisk kampmoral.

Men apene formerte seg i rekordfart, og ble etter hvert en egen turistattraksjon på den britiske utposten. I dag finnes det flere hundre apekatter på Gibraltar, så ifølge sagnet er det ingen fare for at britene vil miste territoriet med det første, til tross for at spanjolene fra tid til annen prøver å få Gibraltar tilbake på spanske hender.

Begeret rant over
I sommer har den årelange striden mellom Spania og Storbritannia om Gibraltar blusset opp igjen. Det var etter at Gibraltar i forrige måned slapp 70 betongblokker i omstridt farvann for å skape et kunstig rev, at striden blusset opp igjen.

- Dette kunstige revet var på mange måter dråpen som fikk begeret til å renne over fordi det saboterte mulighetene til spansk fiske utenfor Gibraltar, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Spania beskylder nemlig Gibraltar for å lage revet for å legge hindringer i veien for spanske fiskere og svarte med å innføre grensekontroll. Det har resultert i lange køer av biler på begge sider av grensa.

- Gibraltar har egentlig helt siden det ble en britisk koloni i 1713 vært et strategisk punkt for Storbritannia mer enn noe annet. Konflikten går ut på at spanjolene mener det geografisk tilhører Spania, og at britisk råderett over området er galt og at Gibraltar skal gå tilbake til Spania. Spanjolene mener også at det ødelegger for spanske fiskemuligheter og spansk bruk av farvannet utenfor Gibraltar, som da er britisk farvann. Dette er direkte interessekonflikter, sier Mustad.

- Men dette handler om helt andre ting også. Dette handler om en militær tilstedeværelse som britene har hatt i flere hundre år. Selvfølgelig handler det om strategiske interesser - mye mer enn noe annet fra Storbritannias side, sier Mustad.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Trekke Spania for retten
Spania nekter å avslutte sin nye grensekontroll, mens britene vurderer å trekke Spania for retten. Denne gangen bruker Spania Schengen som påskudd for å innføre utvidede grensekontroller inn og ut av den britiske enklaven på sørspissen av Spania.

- Det vi sier, er at kontrollen er lovlig og tilpasset. Vi er forpliktet til å innføre den, og vi kan ikke trekke den tilbake, sier en talsmann i det spanske utenriksdepartementet.

Han forklarer at grensekontrollen er nødvendig fordi Storbritannia ikke er medlem av EUs grensefrie område i Europa.

Talsmannen forsvarer den grundige kontrolleringen av biler og reisende med at den er et tiltak for å motvirke hvitvasking av penger og smugling av tobakk.

Mottiltak
Storbritannia sender på sin side krigsskip og vurderer å ta Spania til retten på grunn av grensekontrollen, som har ført til store forsinkelser for både pendlere og turister.

En talsmann for statsminister David Cameron sier at kontrollen er politisk motivert og helt ute av alle proporsjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Vurderer å gå til FN
Spania vurderer også å gå globalt til verks og kan alliere seg med Argentina, som for tiden er medlem av Sikkerhetsrådet og som har sin egen disputt gående med Storbritannia om Falklandsøyene.

- Vi vurderer å gå til FN, FNs sikkerhetsråd eller Haag-domstolen. Dette er muligheter. Vi har ikke tatt en beslutning ennå, sier talsmannen.

Mustad tror imidlertid ikke at Gibraltar-saken vil havne hos FNs sikkerhetsråd med det første.

- Spania innfinner seg nok med at det er vanskelig å overprøve den selvråderetten som britene gjemmer seg bak, og for FNs sikkerhetsråd skal det mye viktigere argumenter til for at de skal si at britene skal trekke seg ut av Gibraltar, sier Mustad.

Men han tror også det er viktig for den spanske regjeringen å spille på nasjonalistiske følelser når landet er kriserammet.

- I dårligere tider så har dette med Gibraltar en tendens til å eskalere litt, og det blir gjerne litt rasling med sablene. Men jeg tror det vil dette ned til jorden igjen uten de store endringene, sir han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

EU-allierte land
Mustad sier Storbritannia bruker flere av de samme argumentene de har brukt i striden om den tidligere kolonien Falklandsøyene - nemlig at innbyggerne selv skal få bestemme om de skal forbli britiske.

- Problemet med Gibraltar er at Spania er en alliert innenfor EU. Det betyr at det er vanskeligere å ha en diplomatisk disputt med Spania enn med Argentina. Storbritannia må trå mer varsomt her enn det de ha gjort med Falklandsøyene. De kan ikke bare buse inn, sier Mustad.

Både Gibraltar og Falklandsøyene er rester av det gamle britiske koloniveldet, men i begge tilfeller ønsker lokalbefolkningen å fortsette å være britiske kolonier.

Gibraltar ble avstått fra Spania i forbindelse med Utrecht-traktaten i 1713, men Spania har lenge krevd å få territoriet tilbake. Det nekter Storbritannia så lenge den erkebritiske befolkningen på «The Rock», som territoriet kalles, motsetter seg det.

Også Londons borgermester Boris Johnson går hardt ut mot spanierne og ber dem «holde sine hender borte fra vår «Rock».

Gjennom mange år på 1960-, 70- og 80-tallet var Gibraltar blokkert av Spania, og det var bare mulig å komme dit med fly fra London eller båt fra Marokko.

Storbritannia minner gjerne om at Spania har kontrollen over to små enklaver på Marokkos middelhavskyst, Ceuta og Melilla, som Marokko krever å få tilbake.

En gruppe britiske krigsfartøyer var mandag på vei til Middelhavet på det det britiske forsvarsdepartementet kaller en rutinemessig manøver som har vært planlagt i månedsvis.

Men et av skipene skal legge til i Gibraltar, og det oppfatter spanierne som truende skremsler. (©NTB)

Fakta om Gibraltar

* Britisk oversjøisk territorium med utstrakt selvstyre. Utgjør en halvøy på sørkysten av Spania med et areal på 6,5 kvadratkilometer og har rundt 30.000 innbyggere.
* 78 prosent av befolkningen er gibraltere med britisk statsborgerskap, det vil si personer som er født i Gibraltar før 1925 og deres etterkommere. Engelsk er offisielt språk, men spansk, italiensk og portugisisk blir også brukt. Tre firedeler av innbyggerne er katolikker.
* Halvøya ble erobret av engelskmennene i 1704, under den spanske arvefølgekrigen, og ble tilkjent Storbritannia ved Utrecht-freden i 1713.
* Etter andre verdenskrig har Spania gjentatte ganger gjort krav på kolonien. På anmodning fra FN ble det i 1967 avholdt en folkeavstemning om innlemmelse i Spania. Den ga et flertall på 12.138 stemmer mot, mens bare 44 stemte for.
* Spania har opprettholdt sitt krav på Gibraltar. Et forslag om felles spansk-britisk styre ble avvist av 99 prosent av innbyggerne i en ny folkeavstemning i 2002.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere