Gå til sidens hovedinnhold

Fortalte foreldrene om nonnens overgrep: - Du er en pervers, ondskapsfull løgner

- Hun klemte meg inntil brystet sitt med den ene hånden, og dro ned trusen min med den andre hånden, sier ett av de 330.000 misbrukte barna.

En fransk uavhengig kommisjon, som har gransket seksuelle overgrep i Den katolske kirken i Frankrike, har utgitt en rapport denne uken som avdekker omfattende misbruk av barn de siste 70 årene.

Rapporten konkluderer med at 216.000 barn ble seksuelt misbrukt av enten prester, nonner eller munker i Den katolske kirken i Frankrike i perioden 1950 til 2020. Hvis en inkluderer overgrep begått av andre ansatte og medarbeider i Den katolske kirken i Frankrike, er tallet på 330.000 ofre.

Tallene er helt umulig å begripe. Rapporten består av flere dokumenter og er til sammen på 2500 sider. Ett av dokumentene, De victimes à témoins, omhandler vitnemål til flere av overgrepsofrene.

Ett av ofrene var en ung jente som ble plassert på en fransk katolsk kostskole «for unge jenter fra gode familier» da hun gikk i femte klasse på barneskolen. Hun forteller i et vitnesbyrd overfor kommisjonen at en nonne forgrep seg seksuelt på henne regelmessig gjennom hele skoleåret på kostskolen.

Les også: Fransk rapport: 330.000 barn seksuelt misbrukt i landets katolske kirke

- Hun dro ned trusen min

Nonnen stakk innom klasserommet daglig for å plukke ut en elev som kunne hjelpe til med messen (en viktig del av den katolske gudstjenesten).

«Jeg var elleve år, men så ut som ni. Hun valgte meg hver annen eller hver tredje gang,» sier personen i vitnemålet.

«Hun tok meg med på kontoret sitt, lukket døren og trakk for gardinene. Deretter beordret hun meg ned på kne for å lese evangeliet i henhold til Paulus eller en annen helgen. Hun klemte meg inntil brystet sitt med den ene hånden, og dro ned trusen min med den andre hånden. Vi hadde selvfølgelig ikke bukser, men foldeskjørt. Jeg ble lammet av skrekk,» sier personen i vitnemålet.

Da hun endelig bygget seg opp motet til å fortelle sine dedikerte, katolske foreldre om de gjentatte overgrepene, ble hun anklaget for å være en «pervers, ondskapsfull løgner». «Hvordan våger du å si sånne ting», svarte foreldrene.

«Jeg var virkelig et velsignet brød for denne nonnen fordi hun visste utmerket godt at hun ikke risikerte noe som helst,» sier hun i vitnemålet.

Misbrukt på katolsk barnehjem i Skottland

Nettavisen har intervjuet Theresa Tolmie-McGrane, som selv var offer for seksuelt misbruk i Den katolske kirken i Skottland. Hun ble regelmessig misbrukt da hun bodde på et katolsk barnehjem (Smyllum Park) på 1960- og 1970-tallet i Lanrak i Skottland. Overgrepene begynte da hun var seks år gammel.

Tolmie-McGrane er internasjonalt kjent for å ha stått i bresjen for å stanse overgrepene i Den katolske kriken. Hun avla viktige vitnemål i forbindelse med opprullingen av overgrepene i Den katolske kirken i Skottland. Nå bor hun i Fredrikstad i Norge hvor hun driver en psykologpraksis.

- Dette er svimlende tall. Vi har hatt vår prosess i Skottland, men ikke kommet opp i så høye tall, sier Theresa Tolmie-McGrane til Nettavisen.

Les også: Paven undersøkte overgrep i Oslo-kloster

- I store land med mange katolikker har vi opplevd en utvikling med mer åpenhet i Den katolske kirken. Det er også kommet på plass faste protokoller for å melde fra om overgrep til politiet. Før i tiden var det opp til biskopen å avgjøre og bruke skjønn om han ville gå videre med en overgrepssak. Nå er biskopen pålagt å melde ifra til politiet. Jeg tror vi er i ferd med å forandre denne kulturen. Det har også kommet tydelig signaler fra toppen. Pave Frans har gjort det helt klart at han ikke vil finne seg i dette, sier Tolmie-McGrane.

- Det er pedofili som er problemet

Kritiske røster trekker ofte fram sølibat som en hovedårsak til alle overgrepene i Den katolske kirken. Tolmie-McGrane er ikke enig.

- Det er pedofili som er problemet her. Pedofili er ikke noe som skapes. Man er født pedofil. Og nå snakker jeg ikke bare ut fra min egen erfaring som overgrepsoffer, men også ut fra min erfaring som psykolog. Pedofile prester er tiltrukket av barn. De er ikke interessert i å gifte seg med kvinner eller ha seksuell omgang med kvinner. Hvis man fjernet sølibatet, ville det fortsatt være like mange pedofile prester som er tiltrukket av barn, sier hun.

Les også: - Vatikanets tredje mektigste dømt for overgrep mot to korgutter

- Pedofile personer søker seg til prestedømmet nettopp fordi de da har adgang til mange ofre. Og hvis de skulle bli avslørt, var det i hvert fall før i tiden en større mulighet for at de ikke ble anmeldt til politiet, sier Tolmie-McGrane.

- Jeg mener kirken må gjøre mye mer for å identifisere personer med pedofile tendenser før de faktisk blir prester og får tilgang til sårbare barn. Pedofili handler mest om makt og dominans, og frykten for å bli avvist. Og man blir ikke avvist av et barn som så veldig gjerne vil tilfredsstille presten, sier hun.

Hun sier Den katolske kirken må gjøre alt i sin makt for å holde overgriperne unna kirken og nekte dem all omgang med barn.

- Paven kan frata prester retten til å praktisere. Det synes jeg egentlig han burde gjøre oftere. Det som skjedde mye før, var at prester som begikk overgrep ble flyttet til et annet bispedømme. De kan kanskje lære seg til å kontrollere trangen, men man kan ikke kurere en pedofil. Det er faktisk ikke mulig. Pedofile prester må nektes all omgang med barn, sier hun.

Les også: Norsk biskop tilstår overgrep

- Svært få overgrep i Den katolske kirken i Norge

Oslo katolske bispedømme vil ikke kommentere den franske rapporten.

- Begrunnelsen for det er at det er Den katolske kirken i Frankrike som må svare for rapporten og rapportens innhold. Det kan ikke vi gjøre, sier fungerende kommunikasjonssjef Petter Stocke-Nicolaisen til Nettavisen.

- Hvor mange overgrepssaker har det vært i Den norske katolske kirken?

- Det er svært få. Det dreier seg om en håndfull saker som går langt tilbake i tid. Der har vi lenge hatt et godt utviklet system for både innrapportering av eventuelle krenkelser eller overgrep, og oppfølging av dette. Det er Fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme, som ledes av tidligere riksadvokat Georg Fredrik Rieber-Mohn, som håndterer disse sakene, sier Stocke-Nicolaisen.

- Er det noen pågående overgrepssaker i Den katolske kirken i Norge for øyeblikket?

- Ikke det jeg kjenner til.

Stocke-Nicolaisen avviser også at det er noen form for hysj-kultur i Den katolske kirken i Norge. Ifølge Stocke-Nicolaisen er det 165.000 registrerte katolikker i Norge, og anslagsvis 250.000 katolikker til sammen. På 1980- og 1990-tallet var det bare noen tusen medlemmer. Den store økningen de siste tiårene skyldes i stor grad arbeidsinnvandring.

Les også: - 100 mediefolk trues med fengsel for å ha omtalt overgrepsdømt kardinal

Trekker fram sølibat som hovedproblemet

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, sier han er rystet, men ikke overrasket over innholdet i rapporten.

- Det er rystende det som kommer fram i den franske rapporten, men dessverre verken overraskende eller unikt, fordi overgrep og dette omfanget av overgrep har blitt avslørt tidligere i Den katolske kirke. For meg er dette et tankekors. Det virker som at Den katolske kirke har et mye større problem med dette enn andre institusjoner og trossamfunn, sier Selbekk til Nettavisen.

Selbekk mener at hovedårsaken kan være at katolske prester og munker er tvunget til å leve et liv i sølibat.

- To tredjedeler av overgriperne var prester som må leve et liv i sølibat. De har ikke anledning til å gifte seg eller ha et seksualliv. Jeg tror ikke Den katolske kirken får bukt med dette problemet før man får endret denne ordningen med sølibat. For meg er denne rapporten en påminnelse om hvor farlig den ordningen er, sier han.

- Tror du pedofile overgripere tiltrekkes av Den katolske kirken, Selbekk?

- Jeg tror det er et problem at folk med den typen tilbøyeligheter ser at det er en mulighet for å komme i kontakt med barn i Den katolske kirken, og at det er en grad av hysj-hysj-kultur og at det blir skjøvet under teppet. Det er også en årsak. Dette er sammensatt. Men Den katolske kirken må ta et oppgjør med sølibat-ordningen for å komme videre, sier Selbekk.