Fortalte hvorfor han drepte Lena

Foto: (Privat)

Oslo tingrett var full av venner og familie til Lena Westin da ekskjæresten fortalte hvordan og hvorfor han tok livet av henne.

25.10.10 13:14

30 år gamle Lena Westin ble drept av sin ekskjæreste hjemme på Skullerud i Oslo den 9. august 2008. Psykologene mener at drapsmannen var syk i gjerningsøyeblikket, og at han derfor ikke kan dømmes for drapet.

Påtalemyndigheten vil ha den 31 år gamle drapsmannen overført til tvungent psykisk helsevern.

- Det er en fare for gjentakelse hvis ikke tiltalte underlegges tvungen psykisk helsevern, sa statsadvokat Irlin Irgins da rettssaken mot 31-åringen startet mandag.

Skulle ta selvmord
Westins ekskjæreste har erkjent drapet, og mandag fortalte han hvordan han drepte henne.

- Det startet med at jeg sto oppe på siloen på Vippetangen og skulle ta livet av meg. Så fant jeg ut gjennom forskjellige vrangforestillinger at jeg skulle drepe Lena, og at det var eneste utvei, fortalte mannen i Oslo tingrett.

Planen om å drepe ekskjæresten hadde han hatt i noen uker. En gang tidligere hadde han tatt seg inn i hennes leilighet for å drepe henne, men da hadde hun ikke vært hjemme. Lena hadde blitt svak, og skulle ofres.

Han klatret ned fra siloen og gikk hele veien fra Oslo sentrum til Skullerud der ekskjæresten bodde. Han ankom blokka på kvelden. Westin bodde i andre etasje, og 31-åringen klatret opp til Westins veranda.

- Hun ble litt skremt
- Jeg kastet en kongle på døra hennes slik at hun åpnet opp. Hun ble litt skremt, men slapp meg inn i leiligheten.

Med rolig stemme redegjorde han for hendelsene rundt dødsfallet. Den lille salen 818 i Oslo tingrett var full av venner og familie til Lena Westin. Nettavisen har tidligere snakket med en av dem som mener at mannen slipper alt for billig unna å ha drept Lena.

- Det er rystende. Det virker på meg som om samfunnet ikke tar hensyn til det unge mennesket som har blitt frarøvet sitt liv, og som fikk oppleve at nå stopper livet mitt, for det skjønte hun. Hun forsto at hun skulle dø. At samfunnet ikke legger vekt på det, men er mer opptatt av gjerningsmennene, er rystende.

Les: Lena ble drept med teleledning

I Oslo tingrett fortsatte 31-åringen å fortelle om hendelsene inne i leiligheten.

Startet med massasje
- Etter hvert så havnet vi på gulvet midt i stuen. Da hadde jeg fortsatt kvelertak på henne. Vi lå en stund slik. Til slutt ville jeg bli ferdig, så jeg tok en pc kabel og la rundt halsen hennes. Jeg klemte ganske hardt til samtidig som jeg holdt foran munn og nese. Det gjorde jeg til hun ble blå i ansiktet. Da forsto jeg at hun var død, fortalte tiltalte i retten.

Etter drapet gikk han ut verandadøren og ned mot Skullerud t-banestasjon.

Så gikk jeg tilbake på grunn av noen vrangforestillinger. Jeg klatret opp verandaen og gikk ut hoveddøren. På vei ut banket jeg på to nabodører for jeg ville si at nå var det ferdig, fortalte han. Ingen lukket opp dørene og 31-åringen gikk ut og tok drosje hjem.

Forsvant
Dagen etter ringte naboer til politiet. Døren til Westins leilighet var åpen og ingen svarte når de ropte inn. Politiet fant Westin død i stua. Først ble saken etterforsket som et mistenkelig dødsfall.

Noen dager senere ringte moren til Westin til tiltalte.

- Hun sa; "Skal du eller jeg begynne". Da la jeg på, fortalte han i retten. Etter denne samtalen rømte han Oslo. Først på sykkel til Bergen. Deretter reiste han ut i Europa.

Senere kom Westins mor med opplysninger om 31-åringen som tydet på at han kunne være innvolvert. På dette tidspunktet var 31-åringen forsvunnet fra en institusjon der han fikk behandling. Han ble senere funnet i Europa og hentet tilbake til Norge.

Ut av psykosen
I desember 2008 erkjente han drapet overfor flere ved behandlingssenteret.

- På noen sekunder kom jeg ut av psykosen som jeg hadde. Da gikk jeg først en liten stund uten å si noe, så klarte jeg ikke å holde det inne. Da fortalte jeg det, sa tiltalte i retten.

Like etter fikk politiet analyseresultater som knyttet hans DNA til åstedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag