RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Takknemlig for støtte: Sebastian Olsen (18) er glad for at han sto frem med sin sterke mobbehistorie i Finnmark Dagblad sist lørdag. Foto: Vanja Skotnes (iFinnmark)
Takknemlig for støtte: Sebastian Olsen (18) er glad for at han sto frem med sin sterke mobbehistorie i Finnmark Dagblad sist lørdag. Foto: Vanja Skotnes (iFinnmark)

Fortalte mobbehistorie - nå har politiet kontaktet ham

Sist oppdatert:
I tillegg til utallige støttemeldinger, ble Sebastian Olsen (18) også oppringt av politiet etter iFinnmark-artikkelen. Nå kan han anmelde nettmobbingen likevel.

(iFinnmark): – Jeg var veldig spent på hvordan folk kom til å reagere på historien min. Det er en stor lettelse at det er så mange voksne som engasjerer seg, og at jeg har bidratt til at folk kan få et innblikk i hvordan det er å bli mobbet på nett, sier Sebastian.

Sist lørdag sto Sebastian frem i iFinnmark og fortalte sin mobbehistorie. Han har blitt nettmobbet i to år. for noen uker siden delte hundrevis et nakenbilde av ham på sosiale medier. Det er det verste han har opplevd.

Sebastian fortalte at nettmobbingen har ført til både depresjon og selvskading, men at han nå har sluttet å bry seg om de som hetser ham på nett.

Mobbingen startet med at medelever fant ut at Sebastian hadde lagt ut musikk han hadde laget selv, sier han. - Folk sang på sangen min da jeg var i nærheten bare for å håne meg. De gikk etter meg, sa Sebastian.

Blant det anonyme nettmobbere har skrevet til ham er: «Pizzatryne, pedofile mobbeoffer, jævelsatan.»

LES SEBASTIANS HISTORIE HER

Hør Sebastians låt om ensomhet og mobbing her

Får meldinger hver dag

– Det har kommet veldig mange gode kommentarer på Facebook, og i kommentarfeltene til avisene. Jeg har også fått mange meldinger fra folk i hele Norge, sier Sebastian

Faksimile: Finnmark Dagblads forside lørdag 19. desember.

Han opplever massiv støtte.

– Jeg fikk i alle fall 30 støttemeldinger med en gang artikkelen ble publisert, og har siden fått meldinger hver dag. Det har også kommet så mange kommentarer på Facebook nå, at jeg har gitt opp å lese alt. Men jeg svarer alltid på meldinger.

Sebastian forteller at både voksne og unge engasjerer seg.

– Foreldre som ikke kan forstå hvordan barn og ungdom kan gjøre slik har tatt kontakt. Jeg har også fått meldinger av yngre folk som sier at de aldri hadde turt å stå frem slik.

I tillegg har han fått meldinger fra flere ungdommer som har flyttet fra Hammerfest på grunn av at de ble mobbet.

– De sier at det er bra at jeg tør å stå opp mot de som mobber, og at jeg ikke ender opp med å flytte bort.

LES OGSÅ: - En grense er nådd

LES OGSÅ: Kommunestyret vedtok krafttak mot mobbing i Hammerfest-skolen: Vi vil bøtelegge skoler

Ikke mobbet siden iFinnmark-sak

Flere har også takket Sebastian.

– Nettmobbing er et viktig tema. Foreldre har takket meg for at jeg satt søkelyset på det. De hadde ikke tenkt over at barna deres kunne ha gjort noe slikt - eller ha vært utsatt for slik mobbing. Mange er flinke til å skjule det, i alle fall for foreldre. Det er viktig å få en bredere forståelse av hvordan man skal takle det.

Sebastian er glad for at han sto frem.

– Det er godt å vite at det er så mange folk jeg ikke kjenner som bryr seg, og sier gode ting. At det faktisk er mange som har en mening om saken, og hvordan det kan være. Folk ønsker meg lykke til videre, og sier at jeg er sterk som ikke tar meg nær av mobbinga.

– Har du fått noen negative tilbakemeldinger?

– Det har vært noen, i kommentarfeltene. Men ikke noe spesielt - de har blitt oversvømt av andre folk som er imot det de skriver.

Han forteller at han har grublet mye etter at han sto frem i avisa.

– Jeg har tenkt på måten mennesker har reagert. Jeg har tenkt mye på at folk faktisk bryr seg.

Sebastian sier også at han ikke har blitt mobbet på nett en eneste gang siden han sto frem i avisa.

LES OGSÅ: Nå må foreldrene våkne!

Politiet tar tak i saken

Da hundrevis delte nakenbilder av Sebastian på sosiale medier, gikk han til politiet og ville annelde det. Da skal politiet ha sagt at de ikke kunne gjøre noe med det.

Mandag ble Sebastian ringt opp av politiet i Hammerfest. Nå vil de etterforske saken likevel.

Tar tak i saken: Etterforskningsleder i politiet, Bjørn Tore Svendsen.

– De sa at jeg skulle komme og levere en anmeldelse. De sa at det hadde skjedd en glipp, og innrømte at de hadde gjort en feil.

Etterforskningsleder ved Hammerfest politistasjon, Bjørn Tore Svendsen, bekrefter at de nå ønsker å ta imot en anmeldelse på forholdet.

– Jeg vet ikke om det er riktig at vi har gjort en glipp, det kan jeg ikke si. Men vi har ikke hatt informasjon om at dette var så omfattende før iFinnmark-artikkelen. Derfor er det nå naturlig at vi tar kontakt, sier han.

Svendsen sier at politiet ønsker å ta tak i dette.

– Først skal vi få historien, så skal vi se på hva vi kan gjøre.

– Hva kan politiet gjøre i slike saker?

– Vi må vurdere om det er noe straffbart i det, det er en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det er jo mange parter her. Vi tar tak i det, og vi ser alvoret i denne saken. Så får vi se hvor omfattende det er, og hva vi kan gjøre. Det er også andre enn politiet som kan bidra i en slik sak, sier Svendsen.

Mandag gikk også Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen ut i iFinnmark og viste sin støtte til 18-åringen.

Les flere saker fra iFinnmark her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere