Fortielsen etter fadermord

Helena Henschens onkel er en av Sveriges mest berømte drapsmenn. Nå har hun skrevet en roman om den store von Sydows-familiens 70 år lange trauma.

16.09.05 09:04

7. mars 1932 gikk det ut en melding fra politimyndigheten i Stockholm der man etterlyste 23 år gamle Fredrik von Sydow og hans jevnaldrende kone Sofie.

- Begjæres eftersøkt og anholdt, mistenkt for mord, står det skrevet. Meldingen varsler et trauma som for en familie skulle vare i over 70 år, og som ennå ikke er over.

- Mamma lukket døren til sin barndom den gangen, sier Helena Henschen.

Blikk innenfra
Romanen «I skyggen av en forbrytelse» er så sjelden som et blikk innenfra på hva som skjer når en familie rammes av et mord. Det er en dokumentarroman fra en forfatter som ønsker å forstå hvilke mekanisme som førte til at onkelen begikk et brutalt fadermord, og det er beretningen om en familie som aldri kommer seg ut av forbrytelsens skygge.

- Drapene var like tabubelagt innad i familien som de åpent ble diskutert i offentligheten, sier Helena Henschen.

De Sydowske drapene er berømte i Sverige. I 70 år har det, som bare har blitt omtalt som Hendelsen innad, vært forbudt område for von Sydow-familien. I offentligheten er det blitt laget teater og TV-film av drapene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sosietetsskandale

Fredrik von Sydow og hans kone Sofie tok seg 7. mars inn i Fredriks barndomshjem og slo i hjel, ikke bare Fredriks far, herredshøvding Hjalmar von Sydow, men også to tjenestepiker. Deretter gikk Fredrik og Sofie på en av Stockholms finere restauranter der de bestilte champagne og overdådig mat. Da politiet kom, skjøt Fredrik sin kone og så seg selv.

Saken førte til et voldsomt medietrøkk, ikke bare på grunn av sin karakter, men også fordi det var et sosietetsdrap. Hjalmar von Sydow var en stor samfunnsskikkelse i hele Sverige, Fredrik og Sofie rikmannsbarn. Selv i dag er ikke von Sydow noen små størrelser. Politikeren Bjørn von Sydow er kjent, det samme er skuespilleren Max.

Helena Henschens mor fant selv de drepte. Hun var 15 år gammel da hennes bror tok fra henne hele hennes familie.

Støtte fra slekten
- Jeg har fundert på denne saken hele mitt liv, sier Henschen. Da hun i 2000 bestemte seg for å finne ut hva som hadde skjedd, fikk hun faktisk mye støtte fra von Sydow-familien, en familie hun ikke hadde hatt kontakt med under oppveksten.

- Min mor døde tidlig på 90-tallet. Jeg kunne ikke skrevet denne romanen mens hun levde. I tillegg bestemte slektsforeningen for von Sydow-familien å åpne sine arkiver for meg, forteller hun.

Men Henschens problemer stoppet ikke der. De fleste opplysninger om Fredrik og Sofie er enten ødelagt eller gått i graven med døde slektninger. Derfor er «I skyggen av en forbrytelse» blitt en dokumentarroman der fakta ligger i bunn for en fiksjon.

- Hvem vet hva som skjer i et kjærlighetsforhold? Og ingen kan vite hva som rører seg i et menneskes indre, sier Henschen.

Opptatt av fortielsen
«I skyggen av en forbrytelse» har blitt en braksuksess i Sverige.

- Uventet nok er det ikke selve forbrytelsen, men fortielsen folk er opptatt når jeg reiser rundt med boken, sier Henschen. Selv føler hun har hun har funnet fred med sin egen families traumatiske skjebne.

- Jeg har vokst opp med fortielsen. Mammas traume, selv om hun aldri snakket om det, ble på sett og vis overført til oss barna. Jeg er overbevist om at fortielse ikke fører til noe godt. Man kan ikke forholde seg til fortielse. Det skaper bare fantasi og dunkle forestillinger, sier hun.

For Henschen har boken fungert som en stor døråpner, ikke minst til sin egen mors familie. Etter 70 år synes von Sydow-familien å ha fått tatt lokket av dampkjelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.