RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt bevæpning av politiet

Politimenn med våpen patruljerer.
Politimenn med våpen patruljerer. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det ble bestemt fredag.

Politidirektoratet har bedt om en ny forlengelse av den midlertidige bevæpningen av uniformert innsatspersonell.

19. april

– Justis- og beredskapsdepartementet har samtykket til å forlenge bevæpningen inntil 19. april 2015, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (FrP) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Våpeninstruksen for politiet endres midlertidig slik at Politidirektoratet kan beslutte bevæpning i inntil tre måneder, melder Justis- og beredskapsdepartementet.

«Politidirektoratet har derfor vurdert trusselsituasjonen på nytt og mener fremdeles at trusselen er så alvorlig at uniformert innsatspersonell med nødvendige godkjenninger bør bære pistol i den daglige tjenesten når det er nødvendig for å sikre liv, helse eller viktige samfunnsfunksjoner.»

Du kan lese mer om trusselvurderingen her.


Endret instruks

Departementet har også endret våpeninstruksen. Endringen innebærer at Politidirektoratet, etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet, kan beslutte at polititjenestemenn for en periode på inntil tre måneder skal bære pistol i daglig tjeneste.

– Det var behov for klargjøring av våpeninstruksen som sikrer adgangen til å bevæpne politiet når dette er nødvendig for å avverge eller stanse handlinger som vil være særlig farlige for liv, helse eller viktige samfunnsfunksjoner, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp).

Prinsippet: - Ubevæpnet

Han understreker at dette ikke endrer prinsippet om at norsk politi skal være ubevæpnet.

- Endringen i våpeninstruksen er midlertidig og foranlediget av trusselbildet vi nå opplever, sier han.

Endringen har vært på høring. Departementet har gjennomgått innspillene i høringen og på bakgrunn av dem endret våpeninstruksens paragraf 10.


- Nei til bevæpning

Om dette er meningene delte: Advokatforeningens sier et klart og tydelig «nei» til bevæpning. 

«Vi kan ikke se at den økte terrortrusselen gir grunn til generell bevæpning av politiet, eller at økt bruk av våpen fra politiets side vil redusere faren for tap av liv eller for skader,» skriver leder Merete Smith i et innlegg i Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere