RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt dyr forsikring

Stadig flere analytikere tror at rentebunnen var i februar, og de fleste spår renteoppgang fremover. Men fortsatt er det veldig dyrt å forsikre seg ved å binde renta.

Ifølge økonomisk teori er det over tid billigere å ha flytende rente enn fast rente.

Men det forutsetter at du har råd til å betjene gjelden.

Og med farten vi nå har i boligomsetningen og nye lån, bør de fleste regne litt på effekten av rentehopp på sin egen privatøkonomi.

DnBNORs sjeføkonomi, Øystein Dørum, sier det enkelt: Dersom du ikke har råd til 3 prosents renteoppgang, bør du binde hele eller deler av lånet ditt!

Problemet er at det er mange profeter, men få som kjenner fremtiden på dette området. Prisforskjellen på flytende rente og fastrente er det beste uttrykket for hva summen av analytikere og «eksperter» mener.

Per i dag er forsikringspremien ganske dyr, og mange analytikere tror at fastrentetoget allerede har gått :

Trenger du å låne en million kroner, vil det koste deg rundt 5000 kroner ekstra å få fast rente hele neste år i forhold til dagens flytende rente:

Flytende

Fast 1 år

Fast 3 år

Fast 5 år

Fast 10 år

Effektiv rente

3,1 %

3,6 %

4,6 %

5,1 %

5,6 %

(Kilde: DnBNOR, 60 prosent av verditakst)

Fortsatt koster det deg altså 25.000 kroner det første året å binde på ti år, hvis renten er stabil. Du skal altså tro på en skikkelig renteoppgang for å velge fastrentelån.

Dagens tall fra Statistisk Sentralbyrå gir ikke støtte for en så dyster vurdering. Der hever de renteprognosen, men egentlig marginalt (med 0,5 prosent om to år).

Nå har signalene fra Norges Bank og den europeiske sentralbanken fått selv skråsikre renteanalytikere til å skifte sinnstemning, og det er allment antatt at Svein Gjedrem er mer hissig på renteoppgang nå enn før. Og da kan fort rentemarkedet forandre seg, slik det nå har steget med 0,5 prosent på fastrentelån på kort tid.

Men det er langt igjen, og derfor er rådet til Dørum godt: Kan du fikse tre-fire prosents renteoppgang uten å få økonomiske problemer, er det liten grunn til å få panikk selv om bunnen er passert.

Hva mener du? Blir renteoppgangen sterkere enn markedet tror, eller er det smart å holde seg langt unna fastrentelån? Diskuter på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere