RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt fare for ferjestreik

Det kan bli ferjestreik.
Det kan bli ferjestreik. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Innenriksoppgjøret for maskinister og sjøoffiserer kan ende i en storstreik.

En strek vil lamme all ferjetrafikk, hurtigbåter og taubåttrafikk ved viktige olje- og gassterminaler fra torsdag.

Partene har frist til midnatt med å bli enige for å unngå at 600 organiserte maskinister går ut i streik. Slepebåter og lostrafikk ved Mongstad, Kårstø og Melkøya vil også stanse opp.

Sent onsdag ettermiddag ble det først meldt at streikefaren var avverget, men Det norske maskinistforbund og Norsk Sjøoffisersforbund sitter fortsatt hos Riksmekleren sammen med NHO Sjøfart, opplyser sistnevnte til NTB.

– Alvorlig
Landets største ferjerederi Fjord 1 mener en streik vil få alvorlige følger for mange.

– Det er ganske alvorlig og vil få omfattende følger for svært mange brukere som er avhengige av å komme fram, sier konstituert administrerende direktør Stig Kristoffersen i Fjord 1 til NTB.

Ifølge Kristoffersen vil passasjerer som skal fraktes til øyer og over fjorder der det ikke finnes alternative ruter, få store utfordringer.

– Dette vil ikke bare gjelde ferjer. Også hurtigbåter og lokale båtruter der maskinister er en del av besetningen, vil bli rammet dersom oppgjøret ender i konflikt.

– Feil i prosedyrer
Hvis maskinistene går ut i streik, vil det bare være på dispensasjonsbasis at sjøbasert lokaltrafikk vil gå. I en melding til egne medlemmer gjør maskinistenes forhandlingsleder Hege-Merete Bengtsson oppmerksom på at de er forpliktet til ikke å sette liv, helse og materiell i fare.

NHO sjøfart hevder at det massive streikeuttaket har skjedd ved en glipp. Meningen var å ta ut maskinistene på hurtigrutene Trollfjord og Vesterålen, men ved en feil i prosedyrene er ifølge Dagens Næringsliv 600 maskinister omfattet av streikeuttaket.

Dispensasjon
Bengtsson avviser overfor NTB å si noe om hvorvidt uttaket har skjedd ved en glipp. Hun viser meldingen på forbundets hjemmeside som bekrefter at samtlige medlemmer i alle andre rederier enn Hurtigruten kan bli tatt ut i streik fra midnatt.

– Vi er i mekling, og jeg er forhindret fra å gi slike detaljer, sier Bengtsson.

Hun antyder at det vil bli gitt dispensasjon for «politi, brann, redning, veterinær, og dyretransport, samt melkebil, prest og diakontjeneste, jordmor, ambulanse, lege og helsepersonell, inkludert sykepleier, hjemmehjelp og gravfølge».

Også Norsk Sjøoffisersforbund forhandler med NHO Sjøfart med forhandlingsfrist midnatt. Sjøoffiserene har varslet plassfratredelse for skipsførerne på seks skip.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere