RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt knallsterk sysselsetting i USA(Ny)

Sist oppdatert:
For tredje måned på rad melder det amerikanske arbeidsdepartementet om en sysselsetting langt over det markedet ventet. Dollaren stiger i etterkant på forventnigner om økt rente
Det viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet for mai.

Sysselsetting steg med voldsomme 248.000 i mai, mens det var ventet 225.000. I april ble det rapportert meget sterke 288.000 nye stillinger, dette ble revidert til rekordsterke 346.000 i dagens rapport.

Dette er dårlig nytt for de som frykter økte styringsrenter i USA. Dollaren stiger også som følge av tallene publisert klokken 14.30 norsk tid fredag. De europeiske børsene stiger også etter at tallene ble kjent.

Arbeidsmarkedet har vært den siste faktoren den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har ønsket skulle begynne å vise en sunn utvikling, slik at rentene kan heves fra historisk lave nivåer. Dette er tredje måneden med overraskende og meget sterk jobbvekst.

Arbeidsledighetsratene endte på 5,6 prosent, uendret fra april. Det var som ventet.

Timelønnen steg fra 1,59 dollar i april til 15,64 prosent i mai. viser tallene.Arbeidsmarkedsrapporten - USA

Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere