*Nettavisen* Nyheter.

Fortsatt laber tankaktivitet

Den lave aktiviteten fra forrige uke i forbindelse med feiring av det kinesiske nyttåret har fortsatt denne uken med tilhørende ratefall.

19.05.08 00:16

Bakgrunnen er ifølge skipsmeglerhuset Fearnleys at det mye ledig VLCC-ronnasje i eller på vei til den Arabiske Gulf etter forriges stille markedet. Dette har foreløpig ført til at raten for moderne VLCC’er har falt med 50 poeng til worldscale 125 for reiser fra Gulfen til Japan den siste uken.Vestover fra Gulfen er ratene ned 25 poeng til ws 90 den siste uken. Markedet har holdt seg bedre i Atlanterhavet. Her sluttes det på uendret rate, ws 150, fra Vest-Afrika til US Gulf.Det er befrakterne som nå har initiativet, og det meldes om et fortsatt sterkt negativt press på ratene tross en viss aktivitetsøkning.Fearnleys mener at dersom skipningsbehovet blir større enn tilgjengelig tonnasje i slutten av februar og begynnelsen av mars kan ratene snu opp i midten av mars.Fakta:

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).Flat-raten er den raten per tonn som gir standardskipet (for tiden et skip på 75.000 dwt) en inntjening på USD 12.000 per dag på T/C-basis for den gitte reisen. Der flat-raten er USD 10,00 per metrisk tonn, vil ratenivået ved W50 bli 50 prosent av basisraten W100, altså USD 5,- per tonn. Flat-raten W100 skal altså være like lønnsom for "standardskipet", uansett hvilken av reisene i tabellen skipet sluttes for. Store tankskip trenger lavere W enn små for å tjene penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag