Fortsatt like friske

Foto: (Glomdalen.no)

Disse eplene kjøpte Sonja i 2009 ...

05.09.10 16:45

- Da jeg skulle rydde i kjøleskapet tidlig i sommer fikk jeg en overraskelse. Innerst i skapet fant jeg eplene som jeg kjøpte 19. desember i fjor.

- Siden i sommer har de blitt liggende framme i romtemperatur, men det er fortsatt ingen tegn til flekker eller råte. Nå er jeg litt skremt over hva slags monsterepler jeg har kjøpt. Grunnen til at de ikke ble spist skyndes besk smak, sier Sonja Dreierbakken til Glomdalen.

Penger tilbake?

Hun tok turen til Kiwi på Flisa i Hedmark for å sjekke om de holder sin garanti om å gi dobbelt pris tilbake på grunn av dårlig smak.

Ingen på Kiwi der eplene ble kjøpt vil stå fram, men de svarer at det er sjelden noen kommer tilbake og forlanger dobbelt pris tilbake for dårlige varer.

Kiwi har ingen tidsgaranti for utbetaling av dobbelt sum tilbake, men de vil gjerne se kvitteringen først.

Er ikke giftige

- Eplene som har betegnelse Red Delicious kommer fra USA, de er utviklet for å holde lenge. Eplene er ikke innsatt med farlige sprøytemidler, påstår informasjonssjefen i Bama, Hanne Linnert.

- Disse har nok ligget på lager i lengste laget, så vår oppfordring til kundene er å spise opp varene mens de er ferske fra butikk, fortsetter hun.

Til forbrukere som har etterlyst gode og kortreiste Norske epler kan Linnert forsikre om at de er like rundt hjørnet, og at norske produsenter og norsk kvalitet har høy status i markedet,

- Men vi må også ivareta variasjon i vårt produktutvalg, avslutter informasjonssjefen i Bama.

Betenkelig USA-import

Per Erik Schultze, Naturvernforbundets ekspert på giftstoffer i matvarer, kjøper ikke Bamas enkle forklaring.

- Forbrukerne bør være spesielt oppmerksomme på matvareimport fra USA. Der er det et dårlig regelverk for bruk av kjemikalier, og amerikanerne har en aggressiv og stor kjemisk industri som ligger langt etter resten av verden når det gjelder giftfri mat.

Stråler og genkluss?

- Ferskvarer med mistenkelig lang holdbarhet dukker opp med jevne mellomrom. Det er ikke lenge siden vi hadde en tilsvarende eplesak fra Kragerø. Det er viktig at vi får en offentlig debatt om hvem som tukler med maten vår for å gjøre den pen og salgbar, sier Kjetil Hylland, i det statlige miljøgiftutvalget.

Han tror forklaringen på Dreierbakkens blanke epler er strålebehandling.

- Så lang holdbarhet er nesten umulig å få til med kjemikalier, påstår Hylland. En annen forklaring kan være genmodifisering, legger han til.

Gammelt nytt

- At epler holder lenge uten noen form for behandling er gammelt nytt. For noen tiår siden var det helt naturlig å plukke epler i egen hage og bruke dem til langt utpå sommeren året etter. Bama har helt rett i sin påstand om at epleprodusentene faktisk har fått fram nye sorter som holder lenge.

- Vi får nesten ingen henvendelser om holdbarhet, men det hender av og til at noen kommer til oss med spørsmål om matvarene inneholder sprøytemidler, sier Helge Heimstad ved Mattilsynet i Kongsvinger.

Les flere nyheter fra Glomdalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag