Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt nedgang i antall trafikkdrepte

Antallet trafikkdrepte i 2010 er det laveste siden først på 1950-tallet.

209 personer mistet livet på norske veier i året som gikk. Det er tre færre drepte enn 2009, men det laveste tallet siden massebilismen kom til Norge, ifølge Statens vegvesen.

Søndag kveld gikk den årlige minnemarkeringen for trafikkofrene, «Lys til ettertanke», langs E18 i Stokke i Vestfold. Med i fakkeltoget var blant andre Høyre-leder Erna Solberg, som også talte under minnegudstjenesten i Skjee kirke.

- Ikke tenkt nok igjennom faren
- Det finnes så mange grunner til at ulykker inntreffer, men hovedårsaken er at vi ikke har tenkt nok igjennom faren på forhånd. Trafikkulykker skjer ikke bare andre, det rammer også oss, sa Solberg blant annet ifølge Jarlsberg avis.

Mistet to døtre
Knut Birkeland, som mistet to døtre i en trafikkulykke på Bygdøy i mai 2008, talte også i kirken.

- Folk sier vi må komme oss videre i livet, men hvordan gjør man det når det du lever for er borte? Jeg og min kone, det er som vi lever i et vakum. Vi kommer ikke ovenpå. Vi lever, likevel lever vi ikke. Jeg ber dere ta vare på deres nærmeste, sa han.

Færre år for år
De siste årene har antallet trafikkdrepte gått ned.

År

Drepte

2010

209

2009

212

2008

255

- 209 for mange
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen mener reduksjonen i antallet drepte på norske veier kommer som et resultat av målrettet arbeid, men han er ikke fornøyd.

- 209 er 209 for mange! Kunnskap er vårt viktigste våpen i arbeidet mot trafikkulykkene og dødsfall i trafikken, sier Gustavsen ifølge vegvesen.no.

Analyserer alle dødsulykker
Veidirektøren sier det er grunnen til at hans etat rykker ut med egne team med eksperter for å kartlegge, undersøke og analysere alle dødsulykker på norske veger.

- Vi samarbeider nært med politiet og Havarikommisjonen. Denne kunnskapen danner beslutningsgrunnlaget for vårt arbeid både på kort og lang sikt, sier han.

Holder fast på nullvisjon
Nye veier, trafikksikring av veier, bedre drift av veinettet, krav til kjøretøy, opplæring, holdningsarbeid, bedre kunnskap, kontroller og mye mer. Det er ifølge veidirektøren forklaringen på bedringen i trafikksikkerheten.

- Nullvisjonen og trafikksikkerhetsarbeidet er virkelig et fellesprosjekt for hele Vegvesenet og alle som arbeider med trafikksikkerhet. Politiet, helsemyndighetene, skoleverket og store og små interesseorganisasjoner skal ha en varm takk for gode bidrag til stadig bedre trafikksikkerhet, sier Gustavsen.

Kommentarer til denne saken