RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt radioaktive beitedyr i Norge

Norske beitedyr merker fortsatt det radioaktive nedfallet fra Tsjernobyl 28 år etter atomulykken.

Statens strålevern tror problemet vil vare i enda flere tiår.

Flere steder i landet får norske beitedyr fortsatt i seg radioaktivitet når de er ute på beite. Norge var et av de hardest rammede landene etter ulykken i kjernekraftverket, og særlig har det gått utover sørlige deler av Nordland, Nord-Trøndelag og fjellstrøk i Sør-Norge, skriver Nationen.

– De første årene gikk det raskt nedover, og vi trodde det ville bli borte i løpet av omtrent ti år. Men det har gått saktere og saktere etter hvert, og nå tror jeg dette problemet vil vare i enda noen tiår, sier Anne Liv Rudjord i Statens strålevern.

Både rein, kyr og sau overvåkes for radioaktivitet. Noen bønder bruker kraftfor med et stoff som heter berlinerblått for å redusere opptak av radioaktivitet i dyrene.

Mattilsynet må fortsatt årlig gi påbud om nedforing av dyr som har for høy radioaktivitet i seg, slik at de blir mindre radioaktive. Dette får bøndene støtte fra myndighetene til å gjøre.

Fra 2003 til 2012 måtte over 167.000 norske beitedyr på slik nedforing, og 17 millioner kroner ble utbetalt i erstatning fra Landbruksdirektoratet. Tallene for 2013 og 2014 er ennå ikke klare.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere