Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt skogbrannfare flere steder

Det lille regnet som kom gjorde lite for å redusere skogbrannfaren. På flere steder i Sør-Norge har brannvesenet nok å gjøre.

Ett skogbrannhelikopter er tilkalt etter at en skogbrann brøt ut ved Froland i Aust-Agder. Brannvesenet mistenker at årsaken til brannen kan være et lynnedslag.

Brannvesenet har fått kontroll på skogbrannen, men en annen brann har brutt ut i Risør. Tordenvær kan forverre skogbrannfaren flere steder i landet.

Brannvesenet meldte om skogbrannen i Froland i Aust-Agder ved 15-tiden tirsdag. Om lag 90 mål har brent i området, skriver Agderposten. Brannen er trolig forårsaket av lynnedslag.

Ifølge vakthavende brannsjef Hans Henrik Bakke har 22 brannmenn, var seks brannbiler og to sekshjulinger på stedet for å bistå i arbeidet. I tillegg et skogbrannhelikopter, som etter hvert reiste fra stedet. Brannmannskaper vil imidlertid holde vakt gjennom natten.

– Nå virker det som om vinden har løyet litt, og det er for øyeblikket ikke fare for spredning til bebyggelse, sier Bakke.

I det brannvesenet fikk kontroll på Froland-brannen, brøt det ut en brann i et deponi i Risør i samme fylke. Røyken er så kraftig at den kan ses helt til Risør sentrum.

– Vi er redd for skogen bak dynga. Det brenner tett opp mot skogen, sier utrykningsleder Hans Jørgen Næss.

Tordenvær skaper brannfare

Det var stor tordenaktivitet i Froland mandag, og lynnedslag kan ifølge Bakke være årsaken til brannen som blusset opp tirsdag ettermiddag.

Norge er inne i sin verste i sommertørke på 71 år. Vedvarende høye temperaturer og så å si ingen nedbør har gitt økt skogbrannfare i sommer. Varslet tordenvær forverrer faren så mye at Meteorologisk institutt nå utsteder flere farevarsler.

– Indre strøk i Trøndelag sør for Trondheimsfjorden, indre strøk på Vestlandet sør for Stad, Hedmark og Oppland kan vente seg lynnedslag vekselvis tirsdag og onsdag, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes til NTB.

Tre skogbranner brøt ut i Østfold mandag, i tillegg var det flere mindre branner i skog og terreng i Agder. Alle brannene ble trolig forårsaket av lynnedslag.

Brannfaren i Agder er så høy at brannsjefene i Agder-fylkene har inndratt alle dispensasjoner som er gitt i forbindelse med skogsdrift.

Brannvesenet i beredskap

Hittil i år har det vært over 300 skogbranner, nesten like mange som i løpet av hele fjoråret. Innlandet Alarmsentral, som opererer i to av fylkene som nå har fått farevarsel, sier de er i beredskap.

– Det er dessverre ganske forventet værutsikt at det kommer tordenvær rett etter varme perioder, sier avdelingsleder Trond Brenden i Innlandet alarmsentral til NTB.

Avdelingslederen sier han har registrert en del skogbranner i Hedmark og Oppland i år, men poengterer at den økningen også skjer på landsbasis.

– Vi har sju flyklubber som bistår med skogbrannovervåking fordelt på store områder. Det er et fly i lufta akkurat nå. I tillegg er folk flinke til å si fra, så vi får slukket branner tidlig. Vi har derfor ikke hatt store skogbranner her, kun små, sier han.

Ett dekar skog brenner i Nes kommune tirsdag ettermiddag. Fem seks brannbiler fra Øvre og Nedre Romerike har rykket ut på grunn av skogbrann, skriver Romerikes Blad.

– Vi har bedt om assistanse. Det er ingen bebyggelse der. Men får vi ikke stanset den, så sprer den seg raskt, sier vaktleder Owe Gulbrandsen ved Øst 110-sentral til avisen.

Skogbrannen er ved Ulviksjøen på grensa til Aurskog i Nes kommune.

Ber folk om å holde seg oppdatert

Meteorologene ber folk om å holde seg oppdatert på skogbrannfaren på Twitter.

- Skogbrannfaren i Sør-Norge opprettholdes fremover selv om det blir påfyll av regn lokalt på Østlandet i dag. Hold deg oppdatert på yr.no, skriver de.

Rykket ut til gressbrann

I Telemark har brannvesenet i både Porsgrunn og Bamble rykket ut til en gressbrann på Bukkøya, skriver TA.no (abonnement).

Brannfaren begrenser også skogsdriften i Agder.

På grunn av den ekstreme tørken har brannsjefene i Agder-fylkene inndratt alle dispensasjoner som er gitt i forbindelse med skogsdrift.

I Aust-Agder oppheves dispensasjonene umiddelbart. I Vest-Agder skjer det samme fra fredag morgen klokka 6, opplyser Østre Agder brannvesen.

– Dette med bakgrunn i den meget krevende situasjonen med lav grunnvannstand og store deler av vegetasjon er så tørr at det antennes lett. Den store skogbrannfaren vil holde seg ut juli, slik det ser ut nå, heter det.

Samtidig minner brannvesenet om totalforbudet mot aktivitet som kan føre til brann, og dette gjelder skog og annen utmark, melder NTB.

Blusset opp igjen

På mandag blusset flere skogbranner i Østfold og Agder opp.

To helikoptre ble innkalt for å bistå i slukkingen av tre skogbranner i Aremark i Østfold mandag kveld.

Den ene brannen skal være i området ved Vardekollen, der det brenner i et område på 200.000 kvadratmeter, mens de to andre er ved innsjøen Store Erte, der det brenner i områder på 1.600 kvadratmeter, melder NRK.

– Vi tar ingen sjanser da dette spres fort, derfor rykker vi ut med store styrker, sier brannsjef Ole Christian Torgalsbøen i Halden og Aremark brannvesen til Halden Arbeiderblad.

Over 50 personer fra politi, brannvesen, Sivilforsvaret og andre frivillige deltar i slukningsarbeidet.

Brannmannskapene skal ha kontroll over brannene og har hatt hjelp av helikopter i slukningsarbeidet.

Også i Agder har det vært flere mindre branner i skog og terreng mandag kveld etter at lynnedslag førte til brann flere steder.

Både i Grimstad, Tvedestrand, Risør, Froland og Åmli er det meldt om mindre branner, skriver Agderposten.

Språkproblemer er en utfordring

Selv med lokalt regn mandag vil det være stor skogbrannfare , advarer meteorologene. Språkproblemer gjør det vanskelig å nå fram med forbudet mot bål til turistene.

– Mange utlendinger og utenlandske turister følger ikke forbudet mot åpen ild, sier fungerende fylkesmann Sigurd Tremoen i Oppland, til Gudbrandsdølen Dagningen.

Brannsjef Knut Birger Bakken på Lillehammer forteller at de har gjennomført flere kontroller etter tips fra innringere, og at det er problematisk med utenlandske borgere som ikke har fått med seg forbudet.

DSB er bekymret

Tørken på Sørlandet skal vare ut hele juli, og brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er bekymret for den store skogbrannfaren, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi opplever nå den mest krevende situasjonen vi har hatt når det gjelder skogbrann noensinne, sier seksjonssjef i DSB Hans Kristian Madsen.

Likevel mener han ifølge avisen de er så godt forberedte som det er mulig å være, med tolv helikoptre plassert rundt i Sør-Norge fra Værnes til Stavanger og Torp.

– Det er ekstremt i år. Jeg vil si vi har en kritisk situasjon. Derfor har vi styrket beredskapen kraftig, sier Madsen.

Kommentarer til denne saken