Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras

Uvær fører til fortsatt stengte fjelloverganger i Sør-Norge og Bergensbanen er rammet av et snøras mellom Ustaoset og Myrdal.

Etter uvær i fjellet i Sør-Norge er flere fjelloverganger fortsatt stengt tirsdag ettermiddag. Klokken 14.20 er følgende veier stengt:

* Riksvei 7 over Hardangervidda.

* Fylkesvei 50 Aurland-Hol (blir ikke åpnet i dag).

* Riksvei 13 over Vikafjellet (blir ikke åpnet i dag).

* E134 Haukelifjell (blir ikke åpnet i dag).

* Fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin (ny vurdering klokken 16).

Det er kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet med en ventetid på inntil cirka to timer, mens E16 over Filefjell og riksvei 15 over Strynefjellet er åpen.

Snøskredfare i store deler av Sør-Norge

Ifølge varslingstjenesten Varsom.no er det betydelig snøskredfare helt fra Sunnmøre til Vest-Telemark. På Voss og i Hardanger er det varslet stor snøskredfare.

Røde Kors advarer om snøskavler som kan bryte sammen og dermed utløse snøskred i områder der det ikke er varslet om skredfare.

Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps opplyser at snøskavlbrudd er et fenomen som for øyeblikket kan gi ubehagelige overraskelser i deler av fjellet i Sør-Norge.

– Jeg anbefaler alle å tenke seg nøye om når man beveger seg nær bratte heng og legg gjerne rastepausen et stykke unna slike skråninger, sier landsrådslederen i en pressemelding.

Røde Kors anbefaler folk i vinterfjellet å lese snøskredvarselet for området man befinner seg i og se etter faretegn for snøskred i naturen.

Organisasjonen opplyser også om at det er lurt å planlegge turer hjemme og legge dem opp etter vær- og snøforhold – og etter turgruppens erfarings- og kunnskapsnivå.

50 personer innesnødd

Gjestene på Haukeliseter fjellstue i Vinje må forberede seg på nok en overnatting. Heller ikke tirsdag blir E134 Haukelifjell åpnet slik at de 50 værfaste gjestene på Haukeliseter fjellstue kommer seg hjem til jobb og skole.

– Det er litt lettere i dag, men fortsatt mye vind, og det har falt mellom 30 og 40 centimeter snø i løpet av natten, sier bestyrer Haakon Aarthun.

Han forteller at gjestene blant annet har bidratt med snøhulebygging, spørrekonkurranse og et improvisert foredrag om Nepal for å få tiden til å gå. Selv forsikrer han om at de har nok mat og utstyr til å kunne ta seg av gjestene i flere dager fremover.

– Skulle det oppstå en akuttsituasjon, kan vi nok få dem ut også, men sånn som det er nå, kan vi ikke bevege oss langt, sier bestyreren.

Bergensbanen stengt

På grunn av snøras og dårlige værforhold er det full stans på Bergensbanen mellom Ustaoset og Myrdal. Det kommer en ny oppdatering klokken 12.

– Planen vår enn så lenge er å frakte passasjerene med tog mellom Oslo og Ål, samt Bergen og Voss. Vi setter opp alternativ transport mellom Ål og Voss, forteller kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz til Nettavisen klokken 07.45 tirsdag morgen.

Hun forteller at de kjører så lenge fjellovergangene er åpne.

Passasjerene som skulle med nattoget på strekningen natt til tirsdag fikk beskjed om at toget var innstilt.

– I natt var det meldt så dårlig vær, og vi fikk beskjed om at fjellovergangene kunne bli stengt på kort varsel, så derfor kjørte vi ikke alternativ transport da. Vi ber passasjerene som skulle vært på disse togene om å ta kontakt med oss for refusjon, sier Scholz, og viser til sidene for erstatning.

Kommentarer til denne saken