RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt stor usikkert rundt Iraks oljelov

Sist oppdatert:
Tirsdag var en ny runde med nyheter rundt den nye oljeloven til Irak og en godkjennelse synes ikke å være nærmere.
Det politiske spillet rundt den meget viktige oljeloven i Irak ser ut til å fortsette med uforminsket styrke. I går meldte den irakiske regjeringen at de hadde godkjent nye endringer i oljeloven og var klare til å sende den over til parlamentet for godkjennelse.

Litt senere tirsdag gikk den autonome kurdiske regjeringen i det nordlige Irak at de har til gode å se det godkjente utkastet fra regjeringen i Bagdad. Kurderne som er en av de avgjørende fraksjonene i forhold til å godkjenne den nye oljeloven sa videre at de verken hadde sett eller godkjent noe nytt utkast.

- Vi håper regjeringen ikke godkjenner en tekst som kurdiske regionale regjeringen er uenig i siden dette bryter de konstitusjonelle rettighetene til den kurdiske regionen, skrev den regionale regjeringen i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Da hadde den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki tidligere på dagen holdt en pressekonferanse hvor han beskrev loven som den viktigste for Irak. Det var forventet at parlamentet skulle starte behandling av forslaget i dag.

Et tidligere forslag ble godkjent av regjeringen allerede i februar, men på grunn av sterk motstand fra selvstyremyndighetene i Kurdistan har prosessen stoppet opp i påvente av forhandlinger mellom partene.

Den nye lovforslaget ble ikke offentliggjort.

Det vanskelige punktet for partene er fordelingen og kontrollen med landets oljeressurser. Den kurdiske regjeringen i Nord-Irak har som kjent delt ut lisenser i egen regi til blant annet norske DNO.

Et tilleggsforslag som tar for seg fordelingen av inntektene skal ifølge planen godkjennes i av sentralregjeringen denne uken for videre behandling i parlamentet til uken.

En parlamentsbehandling er imidlertid heller ikke lett å få til i Bagdad, hvor parlamentet flere ganger har blitt lammet av for lavt oppmøte til å være beslutningsdyktig. To større fraksjoner boikotter for øyeblikket parlamentet og hindrer beslutningsdyktighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere