RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt sulten etter denne?

(Crestock.com)
Du kan ha blitt lurt.

(SIDE2): Og synderen er ingen ringere enn fett. Det kan nemlig lure hjernen til å tro at kroppen trenger mer mat selv om den egentlig ikke burde være sulten.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Påvirker metthetsfølelsen
Du har kanskje opplevd å fortsatt være sulten etter å ha inntatt både hamburger og is? Det kan være på grunn av en fettsyre som finnes i helt vanlige matvarer som kjøtt og meieriprodukter, og som kan påvirke reguleringen av sult - og metthetsfølelse i hjernen, det skriver Forskning.no .

Sier ikke fra ved inntak av god mat
Fett er for lengst stemplet som noe man bør innta med forsiktighet, og nå gir ny amerikansk forskning grobunn for ytterligere argumenter mot stoffet. Ifølge nettstedet forklarer førsteamanuensis Deborah J. Clegg ved Universitetet i Texas at kroppen vanligvis vil gi beskjed når vi har spist nok, men at dette ikke alltid inntrer når vi spiser noe godt.

Metthetsfølelsen knyttes til hormonene insulin og leptin som påvirker hjernecellene. Clegg har sammen med sitt forskerteam undersøkt hvordan effektene av disse hormonene kan endres av ulike fettsyrer.

Ny kunnskap om overvekt
Denne studien fokuserer på en fettsyre som heter palmitinsyre og den kan gi indikasjoner på ny kunnskap om korrelasjonen mellom overvekt og innholdet i det vi putter i oss. Resultatene er presentert i tidsskriftet «The Journal of Clinical Investigation» og forskningen foregikk på mus.

Vanlig fettsyre i vanlige produkter
Christian A. Drevon ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo sier til Forskning.no at han mener studien er meget interessant. Han peker på at palmitinsyre er ganske vanlig i mettet fett og finnes i produkter som kjøtt, melk, ost og smør.

- Sultregulering er veldig komplekst. Det er i prinsippet to celletyper i hjernen, én som stimulerer økt inntak av mat og én som demper det. Dette kan sammenlignes med en brems og en gass. Insulin og leptin virker på samme måte – negativt på gassen og positivt på bremsen, sier han til nettstedet.

Når hjernecellene ikke reagerer på disse to hormonene, vil signalene til resten av kroppen bli endret.

Ikke ved olivenolje
I studien ble også såkalt oljesyre testet tilsvarende, men den ga ikke tilsvarende effekt. Denne typen fett finnes blant annet i olivenolje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere