*Nettavisen* Nyheter.

Fortsetter å selge versting-solkrem

Foto: Crestock

12 vanlige solkremer inneholder miljøgifter. Apotekene vil likevel ikke ta produktene av markedet.

17.06.09 14:23

(SIDE2): Tirsdag omtalte Side2 en ny undersøkelse utført av Grønn Hverdag, hvor 72 solkremer som selges på det norske markedet er undersøkt. Produktene ble vurdert og rangert etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer.

Resultatet viste 12 miljøverstinger og 17 trygge valg.

BAKGRUNN: Er det gift i din solkrem?

Sier ingenting om solbeskyttelse
Informasjonsmedarbeider i Apotek1 Anders Stensønes er glad for at flere av produktene de fører er på listen over de trygge solkremene.

– Først og fremst er vi jo glad for å se at flere av solkremene i salg i apotek kommer ganske godt ut i testen. Når det er sagt, er vårt viktigste fokus å tilby gode produkter som gir god solbeskyttelse. Hovedhensikten med denne undersøkelsen er å finne solprodukter med minst mulig miljøbelastende egenskaper, ikke å fortelle hvilke solprodukter som beskytter best mot solens stråler, sier han til Side2.

Kommunikasjonssjef i Alliance Apotek Vibeke Hoff Norbye påpeker at de også har et tilsvarende fokus.

– Når det gjelder solpleieprodukter er vi mest opptatt av kremens evne til å beskytte mot sola, som ikke er undersøkt i testen. Grønn Hverdag ser kun på innholdet og ikke sammensetning eller mengden av de ulike ingrediensene.

– Må endre regelverket
Stensønes mener videre at det er flott at organisasjoner som Grønn Hverdag setter fokus på enkeltsubstanser som kan ha en negativ påvirkning på miljøet, men han er likevel uenig i måten det gjøres på.

– Hvis Grønn Hverdag virkelig mener at det er problematisk med disse stoffene, må man jobbe konkret mot myndighetene for å få endret regelverket. Ingrediensene det slås ned på er fullt tillatt i produksjon av kosmetikk, og godkjent av norske myndigheter.

Utvikler egne kvalitetskrav
– Men i tråd med økt fokus på innholdsstoffer i kosmetiske og hygieniske produkter har vi også utviklet egne kvalitetskrav som går lenger enn hva som er lovbestemt og regulert av myndigheter. Dette innebærer blant annet krav til lavere konsentrasjon, eller fravær av 80 utvalgte ingredienser som man mistenker kan være blant annet allergifremkallende, hormonforstyrrende eller miljøskadelige.

Allergi viktigst
– Vår viktigste fokus når det gjelder innholdsstoffer har vært på allergifremkallende ingredienser. Dette er fordi disse stoffene utgjør et betydelig og veldokumentert helseproblem. Vi skal absolutt være proaktive i forhold til innholdsstoffer i våre produkter, men vi mener at det må være myndighetene som er ansvarlige for å iverksette tiltak hvis nødvendig. I noen tilfeller kan det være at myndighetene vurderer dette som så kritisk at lovverket som regulerer for eksempel kosmetikk må endres. Dette ønsker vi velkommen.

Følger norske retningslinjer
Alliance apotek følger også kvalitetskrav når det kommer til sine produkter.

– Vi følger anbefalingene og kravene fra Mattilsynet og European Cosmetics Directive. Alle produktene som føres i våre apotek har gått igjennom en grundig kvalitetssikringsprosess, sier Hoff Norbye til Side2.

Begge apotekkjedene vil fortsette salget av produktene som vanlig uavhengig av Grønn Hverdags resultater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag