Gå til sidens hovedinnhold

Fortsetter med små ras

Raskantene fortsetter å gli ut på Byneset i Trondheim.

TRONDHEIM/OSLO: Raskantene fortsetter å gli ut på Byneset i Trondheim kommune, men det skal ikke være fare for nye storras. Fortsatt er en rekke personer evakuert fra stedet.

Mandag formiddag skal fagfolk ha møte med kommunen, politiet og Sivilforsvaret for å kartlegge situasjonen og vurdere hva som skal skje.

– Det vi trenger nå, er supplerende grunnundersøkelser, og det håper vi å komme i gang med i dag, eller senest i morgen, sier senioringeniør Geir Hagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Etterras vanlig
Vakter fra Sivilforsvaret og politiet var ved rasområdet hele natt til mandag for å overvåke situasjonen. Det gikk små ras i området, men dette var som forventet, sier Hagen.

– Det står igjen loddrette kanter etter hovedraset, og tyngdekraften gjør at dette raser litt mer ut i såkalte etterras. Det er ingen dramatikk i dette, sier han til NTB.

Nå er det viktig å finne ut i detalj hvor leiren ligger i grunnen. En geoteknisk borerigg fra Trondheim kommune skal finne ut hvor kvikkleirelommene befinner seg ved å måle motstanden i grunnen, forklarer Hagen.

Når de geotekniske undersøkelsene er gjennomført, kan fagfolkene sammen med myndighetene diskutere hvilke tiltak som skal gjennomføres.

– Den ødelagte veien må gjenoppbygges. I tillegg må det gjøres noe med de bratte skredkantene som står igjen. det trengs store anleggsmaskiner for å gjøre kantene slakere, og her er NVE allerede i gang med å undersøke hva som fins, sier Hagen.

Overingeniøren mener det er lite trolig at det vil gå et nytt, stort ras i det samme området.

– Vanligvis er det ett stort ras, og deretter menge små etterras, sier han.

Naturfenomen
Kari Sletten i Norges geologiske undersøkelse, NGU, er litt mer avventende.

– Dette er bare en liten flekk i et stort område med mye kvikkleire, så det er litt tidlig å si at det ikke kan gå flere store ras. Men det er et godt tegn at det har roet seg i natt, sier hun til NTB.

Hun understreker at kvikkleireras er et naturfenomen som opptrer fra tid til annen, og at ingenting tyder på at dette raset var menneskeskapt. I Trøndelag er det mange tegn i landskapet som viser at det har gått ras før.

– Men det er viktig å få kartlagt alle kvikkleireområder slik at aktiviteten i området kan tilpasses, for eksempel ved byggeaktivitet. Hvis det går hull på en lomme med kvikkleire, er det ingenting som kan stoppe den flytende massen, sier hun.

Dersom det legges noe tungt oppå den, kan det gå galt. Økt erosjon i bekke- og elveløp ved mye nedbør kan også øke faren for ras.

Det ble slått katastrofealarm da politiet søndag morgen fikk melding om et flere hundre meter langt jordskred i Esp på Byneset i Trondheim. Et område på om lag 30 dekar hadde rast ut.

Rundt 50 personer ble evakuert, og hele området ble sperret av. Søndag kveld fikk om lag halvparten av de evakuerte flytte hjem igjen, og mandag formiddag blir det kanskje flere som får flytte hjem igjen. (©NTB)

Se interaktivt kart over kvikkleireområder i Norge (NGU)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken