Fortvilet over forsinket beiteslipp

LITEN GRESSVEKST: Bildet innover Lordalen viser hvor Tordhol sine sauer egentlig skulle vært den 25. juni.

LITEN GRESSVEKST: Bildet innover Lordalen viser hvor Tordhol sine sauer egentlig skulle vært den 25. juni. Foto: BJØRN MAGNUS TORDHOL

Mye snø i juni skaper problemer for bønder som skal slippe sauene til fjells.

09.07.15 13:37

Siden 2002 har sauebonden Bjørn Magnus Tordhol på Lesja i Oppland sluppet sauene til fjells før sankthans. Det skjedde ikke i år.

- Lave temperaturer i hele juni har ført til liten gressvekst på fjellbeitet som ligger på omtrent 900 meter og oppover. Et resultat av dette er at årets beiteslipp har blitt to uker forsinket, sier Tordhol, som denne uken fikk gården rammet av flom på grunn av snøsmelting og mye regn.

LES OGSÅ: - Det kalde været er en gavepakke

Han sier at sommeren har vært helt spesiell, og at han aldri har opplevd et så sent beiteslipp i sine 13 år som sauebonde.

- Når det er vanlig å slippe sauene til fjells avhenger selvfølgelig av hvor du befinner deg. Hvis du kommer 1.500 meter over havet her hvor jeg bor, er fremdeles 70 prosent av arealet dekket med snø. Senest i natt kom det enda et lite hvitt dryss. Verst er det nok for bønder som slipper sauer på Hardangervidda.

Kan gi dårlig ettervekst

Forsinket beiteslipp betyr at sauene må oppholde seg på innmark lengre enn planlagt. Det kan by på utfordringer.

- De spiser strengt tatt maten som er beregnet for høst og vinter, og dette gir redusert tilgang på fôr for resten av året. Jeg for min del har heldigvis hatt et godt gressår som har gitt meg nok avlinger til at endene møtes, men dette er ikke tilfellet for alle, sier Tordhold.

LES OGSÅ: - Sommeren kommer ikke tilbake med det første

Til tross for at Tordhol er à jour med fôr, er han spent på hvordan årets sommer vil påvirke beitene fremover.

- Hvis sommerbeitet blir slått sent, slik som i år, kan dette gi dårlig ettervekst på høstbeitet. Dette har ikke jeg kontroll over, så den tid, den sorg.

Sauebonden fra Lesja klarer likevel å se det positive i sommersnøen:

- Hvis det blir såpass høye temperaturer slik at snøen smelter helt, blir den delen av fjellbeitet som nå er hvitdekket ferskt og fint på sensommeren.

- Mer snø enn normalt

Snøen har også satt en liten stopper for sommeratraksjoner som for eksempel Rallarvegen mellom Haugastøl og Myrdal – ofte omtalt som Norges flotteste sykkeltur. Bjørn Kaupang i Haugastøl Turistsenter sier at deler av veien er stengt, men legger til at sesongen er godt i gang allerede.

- Haugastol-Finse er helt snøfri, og det er også Myrdal-Flåm. Strekningen mellom Hallingskeid og Myrdal vil etter alt å dømme være klar i løpet av noen dager, da kun med noen snøfonner man må trille over, sier Kaupang, og fortsetter:

- Kort oppsummret er det mer snø enn normalt, men fortsatt mulig å sykle store deler av turen.

Fortsatt høy UV-nivå

12. juni skrev vi at det aldri hadde blitt målt høyere nivå av UV-stråling. Dagen før hadde nivået vært på 10,1, som defineres som svært sterkt, på grensen til «ekstremt». Grunnen er at snøen i fjellet reflekterer solstrålene, som gjør at UV-strålingen øker en halv gang.

LES OGSÅ: Dette værsystemet ødelegger helgen din

Forsker Terje Christensen i Statens Strålevern sier at situasjonen blir gradvis bedre, men at de inntil midten av forrige uke så perioder med UV-indeks på over 9.

Foto: Faksimile/uv.nilo.no

- Det varme været har smeltet en del av snøen samtidig som vi er over i sommersolverv, og UV blir synker litt fra dag til dag ettersom det går mot høst. Selv uten mye snø, vil likevel UV-nivået være sterk noen uker fremover - og lokalt på breer kan strålingen være svært sterk når det er godt vær, sier Christensen, som opplyser om at nivået fremdeles er litt høyere enn i fjor.

- Hva er det lurt å ta av forholdsregler?

- UV-nivået er nå mer sammenlignbart med det vi finner ved sjøen helt sør i landet, og de samme forholdsregler anbefales. Men selv om det er sol på fjellet, kan det være kaldt. Hvis man likevel tar av seg tøyet bør man ta hensyn til hvor fort man kan bli solbrent, samt begrense tiden midt på dagen, sier Christensen.

På fjellet er det kanskje ikke så aktuelt å ligge og sole seg, men heller være i aktivitet. Da bør man passe på utsatte kroppsdeler som nesetipp, ører og skuldre ved å dekke dem med tøy eller smøre seg.

- Solbriller er dessuten minst like viktig på fjellet som i lavlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.