Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortvilte hytteeiere kan bli kastet ut av sine egne hytter

Advokat Odd Gunnar Kallevik mener at hans klienter urettmessig har blitt dratt inn i ei «hengemyr» da de kjøpte hytter som viste seg å ha utleieplikt. I dag skal saken opp i kommunestyret.
Advokat Odd Gunnar Kallevik mener at hans klienter urettmessig har blitt dratt inn i ei «hengemyr» da de kjøpte hytter som viste seg å ha utleieplikt. I dag skal saken opp i kommunestyret. Foto: Telemarksavisa
Hyttekjøpere ble ikke informert om utleieplikt, nå er grunneieren stevnet for retten.

(TA.NO): I Vinje føler flere fortvilte hyttekjøpere seg ført bak lyset av grunneier Erling Svalastog og Destinasjon Rauland AS. Årsaken er at Svalastog solgte hytter ved Rauland feriesenter uten å opplyse kjøperne om at det var utleieplikt store deler av året. Hytteeierne plikter med andre ord å leie ut hytta i en viss prosent av året, når de selv ikke oppholder seg der.

Etterkommes ikke dette kan det virkelig svi i lommeboka, for hytteeiere som ikke respekterer utleieplikten risikerer å få store dagbøter, skriver TA.

TA har tidligere skrevet at Vinje kommune varslet om tvangsbøter på 40 000 kroner, med 20 000 kroner for hver påfølgende måned til de hytteeiere som ikke etterkom reguleringsbestemmelsene.

Les saken: Svalastog sliper kniven mot utleie

Torsdag skal Vinje kommunestyre behandle saken om utleieplikt, noe som gjelder i overkant av 200 hytter i Vinje kommune. Hyttekjøperne står fast på at de ikke ble informert om at det var utleieplikt for hytta en stor del av året da de kjøpte hytte av Svalastog.

Advokat Odd Gunnar Kallevik i Haugesund representerer 19 hytteeiere. Han sier til TA at de har tatt ut stevning mot Erling Svalastog, og han forventer at en rettssak kan komme opp til høsten.

- Vil ha enda strengere tolkning

Kallevik reagerer sterkt på saksinnstillinga til kveldens kommunestyremøte. I et brev til kommunen og kommunestyremedlemmene skriver Kallevik at kommunen nå går inn for en enda strengere tolkning av utleieplikten.

– Det har vært et håp for mine klienter at kommunen, sammen med Svalastog, skulle komme frem til ei løsning som innebærer at Svalastog «frikjøper» senger. Men det vi nå ser, er at kommunen vil gå til enda strengere tolkning av utleieplikten, skriver Kallevik.

– Når skal den leies ut?

Advokaten viser blant annet til setningen: «Dersom ein ikkje får til utleige i fellesdrift skal hytta leigast ut heile året».

- Dette er ei kraftig innskjerping i forhold til tidligere brev der også hytteeierne fikk mulighet til utleie i åtte år, og så søke bruksendring, skriver Kallevik.

Han ser ikke for seg at kommunen skal kunne tvinge noen til å leie ut hytta i høysesongene, og han legger til at leiemarkedet er dårlig i lavsesongene. I brevet viser han også til at flere kommuner nå gir avkall på utleieplikten.

Rådmann Jan Myrekrok i Vinje kommune sier at de må forholde seg til grunneierne.

– Og så får andre gjøre opp privatrettslig seg imellom. Grunneierne må følge opp det som er av offentlige reguleringer. Og så har vi et ønske om at dette skal løse seg. Men utleieplikten omfatter langt flere eiendommer enn de rundt feriesenteret, så vi kan ikke innrette ordninger spesielt for de, sier Myrekrok, om saken hvor det siste ordet nok ikke er sagt.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!