RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forurensing truer kystfiske

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Klimaendringer og forurensing er i ferd med å livet av sukkertareskogen langs deler av norskekysten.

Langs Sør- og Vestlandet er sukkertareskogen i ferd med å forsvinne. Dette er kritisk for kystfiske og kystsamfunn. Tang- og tareskogene langs kysten gir mat og husly for krepsdyr, yngel og fisk.

Undersøkelser ledet av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at rundt 90 prosent av sukkertaren langs Skagerak er borte. I Rogaland og Hordaland er halvparten av arten forsvunnet. Prøvene er tatt etter oppdrag fra Statens forurensingstilsyn (SFT) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) som har et samarbeidsprosjekt.

Der sukkertareskogen er forsvunnet er det totale antallet levende dyr er redusert med 75 prosent. Artsdatabanken vurderer derfor å rødliste sukkertaren som en truet art.

- Vi kan ikke si med sikkerhet hva slags konsekvens dette vil ha på fisk og annet dyreliv langs kysten. Men det er nesten utenkelig at tap av skjulesteder og næringsgrunnlag ikke vil gi utslag oppover i næringskjeden, sier seksjonssjef Kari Holden i SFT i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere