RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forvaltning av verneområder

Pressemelding fra Miljøverndepartementet.

Det skal etableres en ny ordning med lokal forvaltning av nasjonalparker og store verneområder. En styrket forvaltning er nødvendig for å ivareta verneverdiene, og er en viktig oppfølging av naturmangfoldloven. Regjeringen følger opp fjorårets budsjettøkning til forvaltning av verneområdene med ytterligere 54 millioner kroner. Til sammen foreslår regjeringen å bevilge223 millioner kroner til forvaltning av verneområder neste år.

- Lokaldemokratiet skal styrkes i forvaltningen av verneområdene. Samtidig må kunnskap ligge til grunn for forvaltning og skjøtsel av denne mest verdifulle og sårbare delen av norsk natur. Derfor etablerer vi en ny forvaltningsordning for verneområdene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Økningen på 54 millioner kroner har nær sammenheng med opprettelsen av den nye forvaltningsordningen, og vil blant annet gå til ansettelse av nasjonalparkforvaltere, styrket oppsyn, utarbeidelse av forvaltningsplaner, skjøtsel og tiltak i verneområder, samt styrking av nasjonalpark- og naturinformasjonssentre.

Ulike fagmiljøer knyttet til verneområdene skal samlokaliseres i nasjonalpark- eller naturinformasjonssentre. Sentrene skal utvikles til viktige kompetansemiljøer og legge grunnlag for en kunnskapsbasert forvaltning. Sammen med verdiskapingsprogrammet for naturarven, nasjonalparklandsbyene og nasjonalparkkommunene vil dette gjøre verneområdene til viktige elementer i lokalsamfunnet.

Til å dekke kostnader til gjennomføring av nasjonalparkplanen, utarbeiding av forvaltningsplaner og lokal forvaltning av nasjonalparker og verneområder, styrkes budsjettet med 7,5 millioner kroner til 49 millioner kroner. Det er i tillegg avsatt rundt tre millioner kroner til overvåkingsprogrammet for verneområdene.

Tiltak og skjøtsel i nasjonalparker og andre verneområder økes med 17 millioner kroner til 67 millioner kroner. For øvrig øker erstatningene for vern under nasjonalparkplanen med 29 millioner kroner. Det blir også en økning på ni millioner kroner til nasjonalparksentra og andre informasjonssentra knyttet til verneområder.

I alt 51 millioner kroner (økning på nær 20 millioner kroner) skal brukes til å styrke oppsynet i prioriterte verneområder og til å opprette nye områdeforvalterstillinger.

Utover økningen på 54 millioner kroner, er det satt av fire millioner kroner til naturbasert reiseliv i tilknytning til Breheimen nasjonalpark i kommunene Lom, Skjåk og Luster.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Ingunn Iversen, tlf. 22 24 58 61

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere