RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forventer endelig kur mot skallethet

Tennisstjernen Andre Agassi hadde såvidt fylt 20 år da han følte seg nødt til brukte parykk under French Open-finalen i 1990 (t.h.). Et nytt legemiddel er ventet på markedet innen to år som forskere håper vil få håret til å gro tilbake.
Tennisstjernen Andre Agassi hadde såvidt fylt 20 år da han følte seg nødt til brukte parykk under French Open-finalen i 1990 (t.h.). Et nytt legemiddel er ventet på markedet innen to år som forskere håper vil få håret til å gro tilbake. Foto: PATRICK KOVARIK
Sist oppdatert:
Forskere i samtaler med farmasøytiske firmaer om å få kur mot skallethet ut på markedet innen to år.

Etter at forskere ved Universitetet i Pennsylvania oppdaget årsaken til menns skallethet, håpet de å lage en kur om rundt fem år.

Siden alle legemidler trenger å gå gjennom omfattende tester både i laboratorier, på dyr og på friske mennesker før de kan godkjennes, er det vanlig at det tar fem til ti år før et produkt kommer på markedet.

Men ekstreme forventninger har ført til at saken kan bli ekspedert langt raskere, skriver Daily Mail. En av forskerne bak studien, dr. George Cotsarelis er i samtale med med farmasøytiske firmaer om å utvikle et legemiddel innen to år.

Oppdaget årsaken
25 prosent av menn begynnter å bli skallet i en alder 30, mens to tredjedeler begynner å få problemer innen de fyller 60.

Tidligere i år oppdaget forskere ved Perelman-instituttet ved universitetet svært høye verdier av et protein ved navn Prostaglandin D2 (PGD2) hos menn som er skallet.

Da de utsatte hårsekker hos mus for proteinet oppdaget de at håret ble betydelig kortere, mens et derivat av PGD2 kalt 15-dPGJ2 stoppet hårveksten fullstendig.

- Vi tror virkelig på at dersom man fjerner dette proteinet, så får du lengre hår, uttaler Cotsarelis.

Skallede kan få håret tilbake
Han sier at salven som ble brukt på mus er allerede levert til farmasøytiske firmaer for å se hvor raskt de kan gjør det om til noe mennesker kan bruke. Salven er ventet å ha en effekt både på menn og kvinner.

Proteinet PGD2 er også forbundet med sammentrekning av bronkiene i lungene, er kjent å skape feber og for å utvide blodårer. Derfor er flere legemidler som blokkerer proteinet, allerede i den kliniske testfasen. De er ment å hjelpe astma- og allergipasienter. Dette vil fremskynde prosessen med å godkjenne hårtap-kuren.

Cotsarelis håper at legemidlet kommer til å være så effektivt at det vil la skallede menn gro håret tilbake, siden 15-dPGJ2 er det som stopper hårsekkene fra å modnes.

Mer om studien finnes her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere