Gå til sidens hovedinnhold

Forvirring rundt Donald Trumps tilstand etter presseseanse

USAs president viser tegn til bedring, sier legene. Mens stabsjefen har malt et mindre rosenrødt bilde.

Trumps personlige lege Sean P. Conley holdt en pressebrief lørdag ettermiddag, sammen med et team av leger som behandler USAs president på militærsykehuset Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda i Maryland. Det var fredag kveld Trump ble sendt i all hast til sykehuset etter å ha hatt feber, tett nese og hoste.

- De er utrolig takknemlige for all støtte de har fått fra folket, sa Conley innledningsvis.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Conley sa også at de er veldig fornøyde med presidentens utvikling. Ifølge legen har ikke Trump feber lenger, og han har jobbet fra sykehuset lørdag formiddag.

Sent lørdag kveld skal Trump selv ha ringt sin gode venn Rudy Giuliani, som også er Trumps advokat, og blant annet sagt følgende til ham:

- Jeg kommer til å vinne over dette. Og etterpå kan jeg vise folket at vi kan takle denne sykdommen på en ansvarsfull måte, men vi bør ikke frykte den, skal USAs president ha sagt til Giuliani, ifølge New York Post.

- Veldig oppløftende

Sean Dooley, som også er i Trumps legeteam, fortalte at USAs president er under konstant observasjon. Dooley fortalte at Trump lørdag uttalte at han selv følte han kunne gå ut herfra i dag.

- Det var en veldig oppløftende uttalelse fra presidenten, sa legen.

USAs president vil likevel bli på sykehuset noen dager til, fordi legene ønsker å være på den sikre siden.

Les også: Minst sju fra dette arrangementet er smittet av koronaviruset. Nå hagler kritikken: - Helt idiotisk

- Vi har undersøkt hans funksjoner når det kommer til hjerte, nyre og lever. Alle disse normale. Presidenten får heller ikke oksygentilførsel. Han har ikke vanskeligheter med å gå rundt eller puste. Han er også ved veldig godt mot, sa Dooley.

Det ble også opplyst på lørdagens pressebrief at legene planlegger å behandle Trump med Remdesivir i fem dager framover.

Sår tvil

I etterkant av pressebriefen er det imidlertid full forvirring om Trumps tilstand. Stikk i strid med legenes positive budskap, hevder kilder til flere amerikanske medier at Trump hadde det svært dårlig fra fredag til lørdag.

Stabssjefen i Det hvite hus, Mark Meadows, ifølge AP ha sagt at situasjonen til presidenten var svært bekymringsfull fredag.

- Presidentens helsetilstand var urovekkende fredag, og de neste 48 timene vil bli kritiske når det kommer til behandlingen, skal han ha uttalt til pressen.

Stabsjefen skal også ha uttalt til reportere utenfor Walter Reed-sykehuset at «vi ennå ikke er inne på en klar vei til bedring».

Ifølge New York Times var det så like etter at Donald Trump gikk ut og tvitret at han hadde det bra.

Ved Det hvite hus ville de ikke si at Trump var tungpustet og måtte ha oksygen før han fredag ettermiddag ble overført til sykehus. Samtidig melder både nyhetsbyrået AP og avisen New York Times via anonyme kilder at Trump fikk oksygenbehandling i Det hvite hus før han ble sendt til sykehuset. Dette skal ha bidratt til avgjørelsen om å sende presidenten til sykehuset.

Troverdighetskrise

De motstridende opplysningene skaper en troverdighetskrise for Det hvite hus på et kritisk tidspunkt, da presidentens helse og landets ledelse er i spill.

Trolig blir han på sykehuset i minst noen dager til, bare én måned før presidentvalget 3. november.

La ut video

Natt til lørdag norsk tid var presidenten igjen ute på sin favoritt-plattform Twitter, og la ut en video om hvordan han har det.

Her sier han blant annet at han ikke har følt seg så bra, men er mye bedre nå.

Se videoen under:

Det hvite hus har også sluppet to bilder som viser presidenten jobbe i et konferanserom på sykehuset.

Etter at Trump og førstedame Melania Trump fikk påvist covid-19, ble det sagt at presidenten hadde milde symptomer.

- Av forsiktighetshensyn, og på anbefaling fra hans lege og medisinske eksperter, skal presidenten arbeide fra presidentkontoret på Walter Reed de neste dagene, opplyste pressesekretær Kayleigh McEnany.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

Like før Trump gikk om bord presidenthelikopteret Marine One som skulle frakte ham til Walter Reed-sykehuset, ga han pressen en tommel opp.

- Jeg vil takke alle for den enorme støtten. Jeg skal til Walter Reed-sykehuset. Jeg tror jeg har det veldig bra, men vi må forsikre oss om at alt går som det skal. Førstedamen har det veldig bra. Tusen takk, jeg setter stor pris på det, og jeg skal aldri glemme det. Takk, sa Trump på et videoopptak som ble publisert på Twitter-kontoen, etter at han hadde reist med Marine One.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken