RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fosnes Hansen ned på kne

Erik Fosnes Hansen gikk ned på kne mandag under Bokhandlerprisen for å be for den norske bokverdenens fremtid.

Erik Fosnes Hansen fikk Bokhandlerprisen mandag for romanen «Løvekvinnen». Den fikk han også forrige gang han kom ut med bok, med «Beretninger for beskyttelse».

- Advarte om fremtiden
Fosnes Hansen påtok seg også oppgaven å berette om det han mener vil bli fremtiden for den norske bokbransje etter at den nye bokavtalen kom på plass.

Da han fikk Bokhandlerprisen for åtte år siden dro han et fremtidsscenario han mener i stor grad har gått i oppfyllelse, nemlig en hverdag i bokbransjen der børs og katedral eller marked og åndsliv ikke lenger er balansert, men der førstnevnte har tatt overhånd.

- Og vil vil få se langt mer til det i fremtiden, spår Fosnes Hansen. Han mener at vi bare har sett omrisset av en ny bokbransje der enkle bestselgere og rabattordninger vil presse – ikke bare den smale litteraturen – men all litteratur fra flere kanter i fremtiden.

- Fri pris inn og ut
- Selv bokhandlere vil ikke bestemme hva de skal sette frem i bokhandelen. Og normalkontrakten vil falle. Jeg har lest lovverk i Norge og der sies det vitterlig at det er avtalefrihet. Hvorfor skal det ikke være fri pris inn – og mulighet til å avtale egne royalties – når det er fri pris ut? Spurte han.

Forfatteren, som selv har utenlandsk agent og mange forlagshus å pleie i utlandet, sier at han tror på en fremtid der forfattere ikke lenger snakker med sin forlegger om økonomiske ting, men tar det gjennom agenter og advokater.

- Og Norge var et foregangsland, et land man så til som et eksempel på der de hadde lykkes å forene kvalitet med forretning, sa han.

Det var her han gikk ned på sine knær og ba om at bokbransjen, kulturministeren og andre måtte ta til vettet. Kulturminister Trond Giske har sagt at det ikke vil bli endringer nå med mindre bransjen ber om det selv.

Erik Fosnes Hansen tok frem sin sammenlikning mellom margin og margarin når han skulle karakterisere jakten på bestselgere og kjapp profitt.

- Margarin er et beslektet ord, og det ser ut som smør, men det egner seg ikke like godt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere