RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Foss hjelper grådige banker

Sist oppdatert:
Norske banker er dobbelt så grådige som sine danske kolleger. Og de får hjelp av finansminister Per-Kristian Foss til å plyndre lånekundene.

Bankanalytikeren Sigmund Håland mener at norske banker i snitt tjener 1,2-1,3 prosentpoeng på sine utlån - mot 0,55 prosentpoeng i Danmark.

Og når man snakker om boliglån for rundt 1000 milliarder kroner, er det altså tale om seks til sju milliarder kroner i året, går det frem av hans uttalelser til Aftenposten.

Mens Norges Bank har kuttet renten ti ganger det siste halvannet året, har bankene nølt med å gjøre lånene like billige for kundene sine.

Årsaken til at de har kunnet slepe beina etter seg er at bankkundene er sløve - og at staten har lagd en straffeskatt på å flytte banklån.

Det første kan vi gjøre noe med selv, og vi har ingen problemer med å være enige med BI-forsker Dag J. Hveem: - Sløve bankkunder har skylden for at DnB NOR og andre storbanker kan ta seg klekkelig betalt for banktjenestene.

- Bytt bank, oppfordret han her i TV 2 Nettavisen.

Problemet er at staten ikke hjelper kundene i kampen mot grådige banker, og det til tross for at de har sett hvordan økt konkurranse enkelt har vært stimulert i andre bransjer.

I el-bransjen insisterer myndighetene på at det skal være gratis å bytte strømleverandør, og man offentliggjør løpende billige og dyre leverandører.

I flybransjen så man at forbud mot bonusprogrammer effektivt hjalp Norwegian inn i markedet - til glede for alle forbrukere.

I bank er det enkelt å se at det første som bør skje er at tinglysningsgebyret (som er en straffeskatt staten krever for at du bytter bank) bør kraftig ned. I dag er det en gullgruve for staten, men baksiden av medaljen er at det hjelper bankene til å låse inn kundene sine. Dette har også Forbrukerrådet anbefalt.

Spørsmålet er hvorfor finansminister Per-Kristian Foss hjelper de grådige bankene.

Hva mener du? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen(trykk her)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere