RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fossum utleverer seg selv

Sist oppdatert:
Karin Fossum går bort fra krimsjangeren i den aktuelle boken «Brudd». Hun leker med forfattermytene og har aldri før vært så utleverende.

«Brudd» handler om en forfatter som skriver en roman. For hvert kapittel møter hun hovedpersonen i boken, Alvar Eide, som for øvrig har sneket i køen foran de andre fiktive personene, og krever å bli levendegjort. Når de møtes, diskuterer de den videre handlingen i boken.

Ikke så nevrotisk

Eide er uten tæl, jobber i kunstforretning, er sjenert og lever med en skam. Forfatteren setter ham på harde prøver da hun skriver inn en kvinnelig narkoman, som en sterk motsetning til det isolerte livet hans. Den ellers så velfungerende Eide blir skjør og lar seg bruke.

Forfatteren i «Brudd» er nevrotisk, har vurdert selvmord, drikker vin, er søvnløs og lever seg dypt inn i boken hun skriver- noe Fossum kaller en lek med forfattermytene.

- Jeg har brukt meg selv mye, men mye er blank løgn. Jeg er nok ikke så nevrotisk, men jeg har tatt alt ut, sier Fossum.

- Dette er det mest selvutleverende jeg har skrevet, innrømmer hun.

Men Fossum legger til at hun ikke blir forfulgt av sine romanfigurer, og får heller ikke besøk ved sengekanten. Men den angsten forfatteren i «Brudd» har for å utgi boken, føler Fossum i virkeligheten.

- Jeg elsker å skrive bøker. Men å gi det ut er noe helt annet. Jeg gjør det år etter år, men det blir ikke en vane, jeg vil få det overstått.

Heftig virkelighet

Fossum forteller også at det, som i boken, kan være vanskelig å forholde seg til virkeligheten. Fossum kan skrive vekk trøtthet, feber, sult, og når arbeidsdagen er over kan det være tøft å forholde seg til virkeligheten, mener hun.

Fossum beskriver det å sitte og skrive. Det er dønn stille, og hvis for eksempel telefonen ringer kan det være heftig å rykke ut i vrikeligheten.

- Jeg lever hver dag i en fiktiv verden, og virkeligheten kan jeg ikke kontrollere. Men jeg er mer oppegående i forhold til «henne», sier hun - og viser til forfatteren i boken.

Alle har drama
Alvar Eide er som nevnt svært isolert, og sjenanse er noe som fascinerer Fossum.

- Personer kan fremstå som uinteressante, men et hvert menneske har drama, sier hun.

Tidligere utgivelser av Karin Fossum:

Evas øye, 1995

Se deg ikke tilbake!, 1996

Den som frykter ulven, 1997

Djevelen holder lyset, 1998

De gales hus, 1999

Elskede Poona, 2000

Svarte sekunder, 2002

Jonas Eckel, 2002

Natt til fjerde november, 2003

Drapet på Harriet Krohn, 2004

Noveller i utvalg, 2004

Brudd, 2006

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere