Fosterbarn kan få millionerstatning

Sandnes (NTB): Barnevernssjefen og rådmannen i Sandnes er innstilt på at kommunen skal betale to fosterbarn til sammen over 1 million kroner i erstatning. Bakgrunnen er at de to ble plassert i et fosterhjem hvor det ble begått grove overgrep mot dem.

Fosterfar er i Jæren tingrett dømt til fem års fengsel for de meget alvorlige overgrepene mot sine to fosterbarn. Dommen ble anket, men også Gulating lagmannsrett fant mannen skyldig og opprettholdt straffen.

På bakgrunn av den endelige dommen, de særdeles grove overgrepene og kommunens tidligere praksis, innstiller rådmann Tore Sirnes på at de to barna skal få den høyeste satsen kommunen har for erstatning, som er på 725.000 kroner, melder Stavanger Aftenblad. Denne satsen har vært brukt i saker der kommunen har tilkjent tidligere barnevernsbarn erstatning for dokumenterte vold og overgrep i institusjoner.

De to jentene som var plassert i fosterhjemmet der overgrepene skjedde, er av Gulating lagmannsrett allerede tilkjent 225.000 og 150.000 kroner i erstatning fra gjerningsmannen. Disse summene mener rådmannen må trekkes fra når kommunen skal utmåle sin erstatning.

Barnevernsjef Trygve Apeland understreker at kommunen ikke har noe selvstendig erstatningsansvar i saken, men at både han og rådmannen mener barna likevel bør tilkjennes erstatning.

Fungerende ordfører Pål Morten Borgli (Frp) understreker også at Sandens kommune ikke er dømt for noe, og at formannskapet i Sandnes nå skal avgjøre saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.