*Nettavisen* Nyheter.

Fotball er helsefarlig

Stålsett dere, alle verdens fotballentusiaster. Risikoen for hjerteinfarkt tredobles når favorittlaget spiller.

01.02.08 14:49

(YEYE): Man trenger ikke se mange fotballkamper for å vite at det å være fotballsupporter er en risikosport i seg selv. Nå er det imidlertid vitenskapelig dokumentert.

I følge Forskning.no har forskere fra University of Munich undersøkt antall sykehusinnleggelser grunnet hjerteproblemer både under fotball-VM i Tyskland i 2006 og på tilsvarende tidspunkter uten noen fotballturneringer.

Se bildespesial av festlige supportere nederst

Verst for menn
Resultatene viser at det var hele 3,26 ganger så mange tilfeller av hjertekomplikasjoner i München-området de dagene det tyske laget spilte kamper. Dette gjelder menn – damene ble ikke like hardt rammet, men også blant dem var det 1,82 ganger så mange som fikk problemer på kampdagene.

Forsker Ute Wilbert-Lampen og hans kolleger har utført studien, hvor de analyserte rapporter om hjerteinfarkt, smerter i brystet og uregelmessigheter i hjerterytmen hos hele 4279 pasienter, melder nettstedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Farlig lidenskap
Forskningsteamet merket seg registreringene fra de syv dagene det tyske laget spilte kamper i VM 2006, deretter sammenliknet de resultatene med tilsvarende analyser av ukene like før og like etter kampene.

Konklusjonen er nedslående for de fotballgale: Risikoen for hjerteproblemer økte dramatisk i timene etter kampstart.

Resultatene er imidlertid ikke så skrekkelige som de kan høres ut. Påkjenningen så ut til å ramme hardest dem som allerede slet med hjerteproblemer. På kampdagene var 47 prosent av tilfellene personer som led av hjertesykdom fra før, sammenliknet med kun 29 prosent de øvrige dagene.

Spenning roten til elendigheten
Forskningen viste at det var spesielt nervepirrende kamper som hadde størst innvirkning. Forskning.no skriver at det var særlig to oppgjør som fikk statistikken til å fyke i taket i 2006: En svett seier over Argentina, og et forsmedelig tap for Italia.

Det kan tyde på at det er spenningen under kampen som utløser elendigheten, og ikke tapet eller seieren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag