Fotball for dummies

Hva er offside? Hvem er Raul? Og hvorfor legges det til tid på slutten av omgangene?

21.06.04 15:42

I disse EM-dager er det vanskelig for alle de som ikke er så glad i fotball å følge med i mediene. Tv’en og avisene er fylt opp av fotballstoff, og det er samtaleemnet rundt mange av landets lunsj-bord. Skjønner du ikke helt hvem eller hva fotballidiotene snakker om? Her har du en liten oversikt:

Noen navn
Edgar Davids:Klubb: Klubb: Juventus. Landslag: Nederland.
Luis Figo: Klubb: Real Madrid. Landslag: Portugal.
Thierry Henry: Klubb: Arsenal. Landslag: Frankrike.
Zlatan Ibrahimovic: Klubb: Ajax. Landslag: Sverige.
Raul: Klubb: Real Madrid. Landslag: Spania.
Pavel Nedved: Klubb: Juventus. Landslag: Tsjekkia.
Ruud Van Nistelrooy: Klubb: Manchester United. Landslag: Nederland.
Michael Owen: Klubb: Liverpool. Landslag: England.

Francesco Totti:Klubb: Roma. Landslag: Italia.
Zinedine Zidane: Klubb: Real Madrid. Landslag: Frankrike.

Uttrykk
Corner: Når hele ballen har gått over mållinjen, siste som berørte ballen var det forsvarende laget, og det ikke ble mål. Da får det angripende lag sparke ballen fra hjørnefeltet.

Dødball: Dette er når ballen ligger død før den settes i spill igjen, for eksempel ved innkast, corner og frispark.

Filming: Filming er å spille mer skadet enn man er, sånn at man kan lure dommeren til å straffe det andre laget. Tas man for filming kan man risikere straff.

Frispark/straffe: Dette benyttes dersom man sparker, feller, hopper på, angriper, slår eller skyver en motspiller. Straffe gis når dette skjer innenfor 16-meteren.

Innkast: Når hele ballen går utenfor sidelinjen, får spilleren kaste ballen inn på banen igjen. Kastet må være bakfra og over hodet

Offside: Det vanskeligste uttrykket av dem alle, og noe selv dommere har problemer med å forstå. Kort sagt er en spiller i offside når han er nærmere motspillerens mål enn ballen og den nest siste motspilleren.

Redusere/utligne: Man reduserer dersom man ligger under med minst ett mål, og så scorer. Utligne gjør man dersom målet fører til at begge lag har like mange mål.

Foto: Knut Fjeldstad

Regler
Fotballreglene er de samme over hele verden, og The International Football Association Board passer på at alle overholder dem. Hvert lag skal ha 11 spillere, hvorav en er keeper. Det kan byttes opptil tre spillere i løpet av kampen. Dessuten er det en dommer på banen som hjelpes av to assistentdommere. En kamp varer i to omganger på 45 minutter hver, i tillegg til en pause på cirka 15 minutter. Mot slutten av omgangene er det dessuten tilleggstid, som tar igjen den tapte tiden, som når noen er skadet eller i dødballsituasjoner. Det foretas myntkast for å avgjøre hvilket lag som skal begynne kampen. For at ballen skal gå ut av spill, må hele ballen være utenfor mål- eller sidelinjen. Målvakten kan ta ballen med hendene innenfor 16-meteren. Banen trenger ikke være like stor overalt, men den må være rektangulær.

Em-finale
Når er det hele slutt, og livet – og tv-programmene – kan gå tilbake til normalen igjen? 4.juli klokken 20:45 spilles Em-finalen. Men tro ikke du får sportsfri av den grunn. Fra 3.-25. juli går Tour de France av stabelen, og ikke lenger etter begynner OL. Så er du ikke sportsinteressert du bør finne deg noe annet å gjøre enn å se på tv i sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag