Det finnes folk som savner treski og mimrer om Magne Myrmo. Vi andre gleder oss over revolusjonen som har gitt oss nye ski, skøyteteknikk og Petter Northug.

Slik er det med fotball også, og de som så gårsdagens gjørmemøte mellom Brann og Vålerenga bør være evig overbevist om at fotball hører til på kunstgress - ikke i en kålåker som Brann stadion!

Noen forsøker å gjøre debatten om kunstgress til en debatt om følelser og duften av gress. Det heter nostalgi. Betegnende nok var begrepet først en diagnose - eller «smerten et sykt menneske føler fordi han ikke er i hjemlandet sitt, eller frykter å aldri se det igjen ».

Gressnostalgi tilhører fortiden, kunstgress er fremtiden.

Den første norske kunstgressbanen kom i Harstad i 1977 - entusiastisk støttet av den visjonære, daværende formannen i Norges Fotballforbunds banekomité, Eldar Hansen.

I dag spiller syv Tippeliga-klubber hjemmekampene på kunstgress: Odd, Hønefoss, Kongsvinger, Aalesund, Strømsgodset, Stabæk og Tromsø.

For øyeblikket ligger tre av dem på plassene bak ressurssterke Rosenborg i toppen.

Samtidig har «kunstgresslagene» stått fram med fartsfull og hurtig fotball.

Det er altså få sportslige argumenter som skulle tilsi at man spiller bedre fotball på gress. At det skulle føre til flere skader, er avvist som en myte av ny forskning.

Et ekstra poeng er at flere av årets stjerneskudd, som VIFs Muhammed Fellah og Strømsgodsets Marcus Pedersen, ser ut til å trives på kunstgress.

Noe rart er ikke det: En del av årsaken er at rekrutteringsarbeidet fornuftig nok foregår på nybygde kunstgressbaner over hele landet. Ballbinger åpnes overalt - med kunstgress. Og innendørshallene har selvsagt kunstgress.

- Norsk spillerutvikling har trolig aldri vært bedre. Byggingen av kunstgressbaner og NFFs og klubbenes satsing på spillerutvikling gir stadig bedre effekt, mener NFFs ansvarlige for barnefotball, Øyvind Larsen.

Hvis man er enige i at kunstgress er fremtiden, må Ullevaal slutte med å legge nytt naturgress. Den nye stadionet til Vålerenga må få kunstgress. Og offentlige støtte bør øremerkes til nye anlegg med kunstgress.

Det blir det rett og slett bedre fotball av.

Tiden for kålåker-fotball nærmer seg slutten.