*Nettavisen* Nyheter.

Fotball, juss og moral

Ingen står igjen med mye ære i det skitne spillet rundt det 18-årige fotballtalenet John Obi Mikel fra Nigeria. Saken viser hvor langt folk er villig til å gå for så sikre seg en bit av de nærmere 100 millionene som ligger på bordet.

Den utrolige saken handler mer om juss og moral, enn om fotball.

Norske aktører som Lyn og Norges Toppidrettsgymnas, NTG, er sauset inn i en stygg historie hvor gigantene Chelsea og Manchester United har tørnet sammen - med et antall mer eller mindre hederlige agenter i kulissene.

For Rune Hauge og Chelsea-siden er saken klar: Lyn skulle passe på fotballjuvelen, men snudde seg rundt og solgte ham - tross klare avtaler om det motsatte.

For Morgan Andersen og Lyn er saken annerledes: Avtalen med Rune Hauge er ikke verdt papiret den er skrevet på. Rune Hauge & co. eier ikke Mikel.

Og midt i mellom alle partene står den nigerianske 18-åringene som nå kan risikere at fotball-VM for U20 ryker mens fotballforbund i tre land og FIFA forsøker å ordne opp i flokene.

Hvem - om noen - som er moralske vinnere, kan diskuteres. Selv Norges Toppidrettsgymnas (NTG) har spilt en underlig rolle. Fikk de fire eller to millioner kroner for å lage et sosialt og sportslig tilbud til de fire nigerianerne, og hva har tilbudet bestått av?

Hvem som vil står igjen som juridiske vinnere, er også så langt uklart.

Advokatfullmektig Kenneth Andrè Leren oppsummerer det juridiske ganske greit: - Sånn som jeg ser på saken, helt utenfra, så har Lyn sett muligheten til å tjene penger på John Obi Mikel uten at de har hatt utgifter på opptrening av ham, sier Kenneth Andrè Leren til NRK.

Og da gjenstår moralen.

Uansett hvordan Morgan Andersen vrir på saken, så har han undertegnet en klar avtale med Rune Hauge. Intensjonen mellom partene er åpenbart ikke at Lyn skal snu seg rundt og selge spilleren.

«Ran på høylys dag», sier Hauge-siden, som i praksis påberoper seg en gentlemens agreement.

Men gentlemens agreement fordrer at det sitter gentlemen på alle sider av bordet.

Til nå har de glimret med sitt fravær.

Hva mener du om Lyns salg av John Obi Mikel - smart eller så smart at de har lurt seg selv? Diskuter fotball på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Annonsebilag